A vitaminok olyan ásványi anyagok, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében. Részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek regenerációjában, illetve az immunrendszer hatékony funkcionálása is elképzelhetetlen nélkülük. A kiegyensúlyozott étrend a legtöbb esetben elegendő mennyiségű vitamint biztosít, sokan mégis táplálékkiegészítőket szednek. Fontos azonban tudni, hogy a vitaminok – főleg mesterséges formáik – túladagolhatók, ami mellékhatásokkal, kockázatokkal járhat.
A vízben oldódó vitaminok, például a C-vitamin vagy a különféle B-vitaminok hamar kiürülnek a szervezetből. Ezért nehéz őket túladagolni, ezzel együtt nagy dózisban szedve a szervezet nem képes megbirkózni velük, így okozhatnak mellékhatásokat.
A B-vitaminok családjába összesen nyolc vegyület tartozik, amelyik mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet egészséges működésében. Ezért sokan vitaminkomplex formájában szedik, ami egyfelől egyszerűsíti ezen ásványi anyagok pótlását, másfelől kockázatokat rejthet magában. Vannak ugyanis olyan B-vitaminok, amelyek nagy dózisban súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A B-komplex vitamin túladagolás tünetei és mellékhatásai a legtöbb esetben az alábbi három vegyület túlzott bevitelének köszönhetők:
Fontos, hogy a B-vitamin komplexek szedése előtt konzultáljunk orvossal, különösen, ha már valamilyen alapbetegségben szenvedünk, vagy más gyógyszereket is szedünk. A kiegyensúlyozott étrend általában megfelelő mennyiségben biztosítja a szükséges B-vitaminokat, így általában nincs szükség azok mesterséges pótlására.
Bár ennek vitaminnak kiemelten fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában, a túl sok C-vitamin bevitele vesekövekhez és emésztési zavarokhoz (például hasmenés, hányinger) vezethet. Egyes kutatások összefüggésbe hozták a férfiak nagy dózisban történő C-vitaminbevitelét a vesekövek megnövekedett kockázatával.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) a zsírszövetekben és a májban raktározódnak, így a túladagolás veszélye sokkal nagyobb, mivel nem ürülnek ki olyan könnyen a szervezetből.
A természetes forrásokból származó vitaminok jobban hasznosulnak, és kisebb az esélye a túladagolásnak, mivel az élelmiszerekben található mennyiségek általában nem lépik túl a normális szintet. Ezért a legtöbb esetben elég, ha ügyelünk a változatos, vitaminban gazdag táplálkozásra.
Ezzel szemben a hiányállapotok kezelésére a táplálékkiegészítők fognak megoldást jelenteni, amiket azonban könnyű túladagolni, különösen, ha többféle vitaminkészítményt szedünk egyszerre.
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a vitaminpótlás csak akkor indokolt, ha valóban hiányállapot áll fenn, és mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni a megfelelő adagolásról, hogy elkerüljük a káros mellékhatásokat.