A vesekő megelőzése összetettebb annál, mint hogy elkerüljük a vesekövet okozó ételek fogyasztását. Sőt, nem is arról van szó, hogy bizonyos ételek vesekövet okoznának, inkább hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához. Többféle típusú vesekő van – egy részüknél fontos szerepe van a táplálkozásnak, más típusaik ettől független okok miatt alakulnak ki. Mit kell tudni a vesekövek különféle típusairól, és hogyan lehet megelőzni őket?
A vesekövesség (vesekő, vesehomok) egy gyakori probléma, amit az okoz, hogy a vizeletben előforduló anyagok túl magas koncentrációban vannak jelen, így kikristályosodnak. A vesekövek többféle típusát különböztetjük meg, ezek az alábbiak:
A kalcium-oxalát kövek a leggyakoribb vesekőfajták, amelyek a vizeletben lévő kalcium és oxalát fokozott koncentrációja miatt képződnek. Okozhatják örökölt enzimdefektusok, de a magas oxálsavtartalmú ételek, mint például a sóska, spenót, rebarbara, kávé, kakaó és csokoládé is hozzájárulhatnak kialakulásukhoz. A napi 500 mg feletti C-vitaminbevitel szintén növeli a vesekő kockázatát.
Bár a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása látszólag ellentmondásos, fontos megjegyezni, hogy a kalcium segíthet megkötni az oxalátot a bélrendszerben, csökkentve ezzel a vesekő képződésének kockázatát. Az American Urological Association szerint a megfelelő folyadékfogyasztás, különösen víz formájában, segít a kalcium-oxalát kövek megelőzésében, mivel hígítja a vizeletet és csökkenti a kristályok képződését.
A kalcium-foszfát kövek kialakulásának leggyakoribb oka örökletes anyagcserezavar, mint például a hiperparatiroidizmus vagy a renális tubuláris acidózis. Ezen kívül a magas kalciumtartalmú ételek huzamos fogyasztása és a túlzott D-vitamin bevitel szintén hozzájárulhat a kövek kialakulásához. A D-vitamin ugyanis fokozza a kalcium felszívódását, ami megnöveli a vizeletben található kalcium mennyiségét, így kedvez a kövek képződésének.
Az urátkövek főként az állati eredetű fehérjékben, különösen purinokban gazdag ételek, például vörös húsok fogyasztása miatt alakulnak ki. A kövek kialakulásának közvetlen oka a húgysav koncentrációjának megemelkedése a vizeletben, ami gyakran előfordul köszvényes betegeknél. Ezen kövek kialakulásának megelőzésére fontos a purinban gazdag ételek fogyasztásának mérséklése és a megfelelő folyadékbevitel, amely segít hígítani a vizeletet és csökkenteni a húgysavszintet.
A ciszteinkövet egy örökletes anyagcserezavar, a ciszteinuria okozza. (A cisztein egy aminosav, ami a vizeletben kristályokká állhat össze.)
A struvitkövet húgyúti bakteriális fertőzések okozzák.
A fentiekből látszik, hogy nem arról van szó, hogy ha bizonyos ételeket fogyasztunk, vesekövesek lennénk. A vesekövesség mögött rengeteg háttértényező húzódik az örökletes betegségektől kezdve az életmódon és metabolikus egészségen át a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáig. Így a legtöbb esetben nincs szükség külön diétára ahhoz, hogy elkerüljük a vesekövességet.
Ha tehát nem volt még vesekövünk és örökletes betegségünk sincs, a legtöbb esetben bőven elég, ha sportolunk, ügyelünk a változatos, egészséges táplálkozásra, illetve a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.
Az azonban igaz, hogy az, akinél már fordult elő vesekövesség, vagy valamilyen okból nagyobb náluk a kockázat, az jó, ha odafigyel rá, hogy mit eszik, ugyanis bizonyos ételek meg tudják növelni a vesekövesség valószínűségét. Ebben az esetben mindenképpen azt javasoljuk, hogy egyeztessen kezelőorvosával vagy egy dietetikussal, aki pontos, személyre szabott ajánlásokkal tud szolgálni! Ezzel együtt pár általános tanácsot itt is összefoglaltunk: