Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Vércukorszint: a legfontosabb információk

Módosítva: 3/26/2025 Szerző: Szimpatika Forrás: Szimpatika 4 perc CukorbetegségszívinfarktusSzív- és érrendszer

A vércukorszint a vérben keringő glükóz koncentrációját jelenti, ami folyamatosan változik a szervezet energiafelhasználásának, illetve a bevitt tápanyagok felszívódásának megfelelően. A vércukorszint szabályozása nagyon fontos, ugyanis ha nem figyelünk oda az életmódunkra, akkor súlyos anyagcsere-betegségek alakulhatnak ki nálunk.

A vércukorszint fontossága

A szervezet által felvett tápanyagok jelentős része glükózzá bomlik le, a glükóz ugyanis a szervezet egyik legfontosabb „üzemanyaga”. Szintje az étkezés után megemelkedik, majd lecsökken, ahogy az inzulin nevű hormonnak köszönhetően bejut a sejtekbe. A glükóz egy részét felhasználja a szervezet a normál működéshez, a felesleges mennyiség pedig glikogén formájában raktározódik a májban, vagy átalakul zsírsavakká, és a zsírszövetekben tárolódik. Normális esetben az étkezés után megemelkedett vércukorszintet gyorsan lecsökkenti a véráramba kerülő inzulin, azonban előfordul, hogy mégsem képes megfelelően levinni a vércukrot. Amennyiben a vércukorszint tartósan elér egy bizonyos szintet, onnantól cukorbetegségről beszélünk, aminek két típusa van:

  • Az egyes típusú cukorbetegség egy autoimmun eredetű betegség, amely megtámadja, majd elpusztítja a Langerhans-szigetek inzulint termelő béta-sejtjeit. A szervezet emiatt nem képes inzulint termelni, vagy csak minimális mennyiséget, ezért azt kívülről kell pótolni injekció segítségével.
  • A kettes típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) főként életmódbeli és genetikai tényezők együttes hatására alakul ki. A kettes típusú cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia, amely esetén a szervezet egyre több inzulint igényel a vércukorszint szabályozásához. Ez oda vezet, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei lassan kimerülnek, majd elpusztulhatnak, csökkentve az inzulintermelést.

Mi számít magas, illetve alacsony vércukorszint értékeknek?

A magas vércukorszintet hiperglikémiának, az alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezzük. A hiperglikémia gyakoribb probléma, de a túl alacsony vércukorszint is okozhat súlyos tüneteket. A különböző koncentrációtartományok áttekintése előtt fontos tisztázni két fogalmat:

Éhomi vércukorszint: azt mutatja meg, hogy reggel, éhgyomorra (azaz legalább 8-12 órás koplalás után) mekkora a vér glükózkoncentrációja.

Terheléses cukorvizsgálat (OGTT, orális glükóztoleranciateszt): azt méri, hogyan reagál a szervezet a bevitt glükózra. Az OGTT során 75 gramm glükózt kell elfogyasztani cukoroldat formájában, majd két órával később újra megmérik a vércukorszintet.

Ezek alapján lássuk is, milyen kategóriákat különíthetünk el az éhomi vércukorszint, illetve az OGTT eredményei alapján!

  • A hipoglikémia azt jelenti, hogy a vércukorszint nem éri el a 3,9 mmol/liter értéket.
  • A normális éhomi vércukorszint 3,9-6,1 mmol/liter, ez számít az egészséges tartománynak.
  • Az emelkedett éhomi vércukorszint azt jelenti, hogy az éhomi cukorszint magasabb a normálisnál (6,1-6,9 mmol/liter) – a cukorterheléses vizsgálat után két órával viszont visszaáll a normális szintre.
  • A csökkent glükóztolerancia a normális és a diabéteszes állapot között helyezkedik el. Az éhomi vércukorszint ilyenkor 6,0-7,0 mmol/liter, a cukorterheléses vizsgálat eredménye azonban 7,8 mmol/liter és 11 mmol/liter közé esik.
  • Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorszint 7 mmol/liter felett van, a cukorterheléses vizsgálat eredménye pedig meghaladja a 11,1 mmol/litert.

Hogyan működik a vércukorszint-mérés?

A vércukorszint-mérést hagyományosan ujjbegyből vett vérrel tudjuk elvégezni, amelyet egy hordozható készülékkel bármikor megejthetünk. Ma már vannak azonban modernebb módszerek is, kaphatók például olyan berendezések, amelyek bőr alá helyezhető, az adatokat rádiójelekkel továbbító apró szenzorokból, illetve vevőegységekből állnak. Ezek az eszközök automatikusan jeleznek, ha a vércukorszint túl magas vagy alacsony, ami sokkal egyszerűbbé teszi a vércukorszint monitorozását.

Ezen felül vannak még a nagyon pontos laboratóriumi mérések, amelyeket szintén frissen vett vérminta segítségével hajtanak végre.

A magas vércukorszint leggyakoribb okai

A magas vércukorszint okainál egyfelől meg kell említeni a hosszú távon fennálló betegségeket és állapotokat:

  • Egyes vagy kettes típusú cukorbetegség
  • Inzulinrezisztencia
  • Hormonális hatások (pl. terhesség alatt vagy gyermekeknél)
  • Krónikus betegségek (pl. Cushing-szindróma, pajzsmirigy-túlműködés)

Másfelől érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, amik rövid távon emelik meg a vércukorszintet:

  • Magas szénhidráttartalmú (pl. cukros) ételek fogyasztása
  • Alacsony rostbevitel
  • Az étkezési ritmus felborulása
  • A szokottnál kevesebb testmozgás
  • Stressz, a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) magas szintje
  • Láz, gyulladásos állapotok (pl. tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések)
  • Bizonyos gyógyszerek hatásai (pl. pszichiátriai gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők)
  • Nem megfelelő gyógyszerszedés vagy inzulinbeadás

Hogyan lehet szabályozni a vércukorszintet?

Figyeljünk oda az étrendünkre és a testsúlyunkra!

  • Az elhízás és a túlsúly jelentősen hozzájárul a inzulinrezisztencia kialakulásához, ezért a normál testsúly fenntartása nagyon fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.
  • A vércukorszint ingadozásainak elkerülése érdekében igyekezzünk rendszeresen táplálkozni. Az étkezések közötti túl hosszú szünetek elkerülése, valamint az egészséges ételekből álló, kiegyensúlyozott étkezések segíthetnek megelőzni a vércukorszint hirtelen emelkedését vagy lecsökkenését.
  • A szénhidrátok, különösen a gyorsan felszívódó cukrok képesek hirtelen megdobni a vércukorszintet. Ezért az egészséges vércukorszint fenntartása érdekében fogyasszunk inkább minél több lassabban felszívódó szénhidrátot (pl. teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek), azok ugyanis lassabban emelik meg a vércukrot.
  • A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását, segítve ezzel a vércukorszint stabilizálását, ezért érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani.
  • A fehérjebevitel szintén segíthet a vércukor stabilizálásában, ezért fontos, hogy elegendő proteint vigyünk be az étkezések során.
  • Az egészséges zsírok (pl. avokádó, diófélék, olívaolaj) bár fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, mégis mértékkel kell fogyasztani őket, mivel túlzott bevitelük elhízáshoz vezethet, ami aztán rontja a vércukorszint szabályozásának hatékonyságát.

Figyeljünk oda a stresszre!

A krónikus stressz növeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami aztán egyéb káros hatásai mellett a vércukorszintet is megemeli – a stressz hatékony kezelése ezért segíthet a vércukor stabilizálásában is.

Mozogjunk rendszeresen!

A fizikai aktivitás nem csak a stressz csökkentésére kiváló, a sejtek inzulinérzékenységét is növeli, így segíti a glükóz felvételét. A kardió edzés (pl. séta, futás, úszás) és az erősítő gyakorlatok) egyaránt hasznosak. A rendszeres testmozgás ezen felül segít a testsúly csökkentésében, ami szintén javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segít a hormonális egyensúly fenntartásában és a vércukor szabályozásában. A megfelelő éjszakai pihenés biztosítása ezen felül hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez is.

Cukorbetegségben szenvedünk?

Amennyiben valakinél már  kialakult a cukorbetegség, akkor orvosi segítségre és felügyeletre lesz szüksége. Az orvos nem csak az életmóddal kapcsolatban ad tanácsokat, hanem mindennel kapcsolatban széleskörű, személyre szabott tájékoztatást nyújt a vércukorméréstől kezdve az esetlegesen szükséges inzulin beadásán át a gyógyszerelésig és az életmódi javallatokig.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vércukorszintmérőket!