A vércukorszint a vérben keringő glükóz koncentrációját jelenti, ami folyamatosan változik a szervezet energiafelhasználásának, illetve a bevitt tápanyagok felszívódásának megfelelően. A vércukorszint szabályozása nagyon fontos, ugyanis ha nem figyelünk oda az életmódunkra, akkor súlyos anyagcsere-betegségek alakulhatnak ki nálunk.
A szervezet által felvett tápanyagok jelentős része glükózzá bomlik le, a glükóz ugyanis a szervezet egyik legfontosabb „üzemanyaga”. Szintje az étkezés után megemelkedik, majd lecsökken, ahogy az inzulin nevű hormonnak köszönhetően bejut a sejtekbe. A glükóz egy részét felhasználja a szervezet a normál működéshez, a felesleges mennyiség pedig glikogén formájában raktározódik a májban, vagy átalakul zsírsavakká, és a zsírszövetekben tárolódik. Normális esetben az étkezés után megemelkedett vércukorszintet gyorsan lecsökkenti a véráramba kerülő inzulin, azonban előfordul, hogy mégsem képes megfelelően levinni a vércukrot. Amennyiben a vércukorszint tartósan elér egy bizonyos szintet, onnantól cukorbetegségről beszélünk, aminek két típusa van:
A magas vércukorszintet hiperglikémiának, az alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezzük. A hiperglikémia gyakoribb probléma, de a túl alacsony vércukorszint is okozhat súlyos tüneteket. A különböző koncentrációtartományok áttekintése előtt fontos tisztázni két fogalmat:
Éhomi vércukorszint: azt mutatja meg, hogy reggel, éhgyomorra (azaz legalább 8-12 órás koplalás után) mekkora a vér glükózkoncentrációja.
Terheléses cukorvizsgálat (OGTT, orális glükóztoleranciateszt): azt méri, hogyan reagál a szervezet a bevitt glükózra. Az OGTT során 75 gramm glükózt kell elfogyasztani cukoroldat formájában, majd két órával később újra megmérik a vércukorszintet.
Ezek alapján lássuk is, milyen kategóriákat különíthetünk el az éhomi vércukorszint, illetve az OGTT eredményei alapján!
A vércukorszint-mérést hagyományosan ujjbegyből vett vérrel tudjuk elvégezni, amelyet egy hordozható készülékkel bármikor megejthetünk. Ma már vannak azonban modernebb módszerek is, kaphatók például olyan berendezések, amelyek bőr alá helyezhető, az adatokat rádiójelekkel továbbító apró szenzorokból, illetve vevőegységekből állnak. Ezek az eszközök automatikusan jeleznek, ha a vércukorszint túl magas vagy alacsony, ami sokkal egyszerűbbé teszi a vércukorszint monitorozását.
Ezen felül vannak még a nagyon pontos laboratóriumi mérések, amelyeket szintén frissen vett vérminta segítségével hajtanak végre.
A magas vércukorszint okainál egyfelől meg kell említeni a hosszú távon fennálló betegségeket és állapotokat:
Másfelől érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, amik rövid távon emelik meg a vércukorszintet:
A krónikus stressz növeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami aztán egyéb káros hatásai mellett a vércukorszintet is megemeli – a stressz hatékony kezelése ezért segíthet a vércukor stabilizálásában is.
A fizikai aktivitás nem csak a stressz csökkentésére kiváló, a sejtek inzulinérzékenységét is növeli, így segíti a glükóz felvételét. A kardió edzés (pl. séta, futás, úszás) és az erősítő gyakorlatok) egyaránt hasznosak. A rendszeres testmozgás ezen felül segít a testsúly csökkentésében, ami szintén javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segít a hormonális egyensúly fenntartásában és a vércukor szabályozásában. A megfelelő éjszakai pihenés biztosítása ezen felül hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez is.
Amennyiben valakinél már kialakult a cukorbetegség, akkor orvosi segítségre és felügyeletre lesz szüksége. Az orvos nem csak az életmóddal kapcsolatban ad tanácsokat, hanem mindennel kapcsolatban széleskörű, személyre szabott tájékoztatást nyújt a vércukorméréstől kezdve az esetlegesen szükséges inzulin beadásán át a gyógyszerelésig és az életmódi javallatokig.
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vércukorszintmérőket!