Jó ideje tudjuk ugyanis, hogy az izothiociánatok képesek hatékonyan aktiválni bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a glutation S-transferáz enzimet, amely az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet antioxidáns védekezési rendszerének.
Egy egészen új vizsgálat pedig a brokkoliban található izothiociánatok egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoliban található izothiociánatok gátoljak a hibás p53-as gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumorszupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálódik, a tumorszupresszáló hatás megszűnik, ami rák kialakulásához vezethet. A brokkoliban levő izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az „egészséges” génhez), aminek következtében a fejlődésnek indult rákos sejt elhal.
forrás: https://www.argina.hu