Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Újabb bizonyíték a brokkoli rákellenes hatásáról

Módosítva: 10/22/2013 Szerző: Szimpatika 1 perc RákZöldség-gyümölcs
A brokkoli nem csupán ízletes, sokféleképpen elkészíthető zöldség, de a benne található hatóanyagok is rendkívül értékesek, és jelentős szerepük van egészségünk védelmében. A brokkoli, illetve a benne található hatóanyagok, az ún. izothiociánatok (pl. a szulforafán) rákellenes hatása már húsz éve ismert.

Jó ideje tudjuk ugyanis, hogy az izothiociánatok képesek hatékonyan aktiválni bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a glutation S-transferáz enzimet, amely az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet antioxidáns védekezési rendszerének.

Egy egészen új vizsgálat pedig a brokkoliban található izothiociánatok egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoliban található izothiociánatok gátoljak a hibás p53-as gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumorszupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálódik, a tumorszupresszáló hatás megszűnik, ami rák kialakulásához vezethet. A brokkoliban levő izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az „egészséges” génhez), aminek következtében a fejlődésnek indult rákos sejt elhal.


forrás:
https://www.argina.hu