Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Úgy szeretlek, mint a sót!

Módosítva: 10/4/2010 Szerző: Z.Zs. 2 perc TáplálkozásÉlelmiszerek
A kockázatok és figyelmeztetések ellenére, az amerikaiak nem csökkentették a sófelhasználásukat az elmúlt 50 év alatt- állítják a Harvard közegészségügyi kutatói.
Adam Bernstein és Walter Willett 26.000 vizeletmintát elemzett, mely egy új vizsgálati módszer. Korábban a résztvevőkkel étkezési naplót vezettetettek, melybe az elfogyasztott ételek sótartalma is belekerült.

A vizsgálat szerint napi 3.7 gramm nátriumot fogyasztottak el, ez 1,4 grammal több mint az egészséges emberek számára ajánlott napi beviteli érték, és kétszer annyi mint ami a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott.

A fehérek és a feketék közt nem volt eltérés, ahogy az idősek és a fiatalok közt sem. A férfiaknál többet mutattak ki, de ez arra vezethető vissza, hogy többet esznek.

A kutatók arra számítottak, hogy a sófogyasztás mértékének változása a megváltozott étkezési kultúrának köszönhető. Az amerikaiak nagy része ma már sokkal több feldolgozott ételt eszik, mint korábban.
Amíg a sófogyasztás az elmúlt fél század folyamán viszonylag stabil maradt, a szívbetegséggel és magas vérnyomással küzdők száma jelentősen nőtt. A kalóriabevitel is emelkedett, ez okozza a több elhízottat, és ennek  egyik kísérő tünete a magas vérnyomás.

A magas nátrium bevitel magas vérnyomáshoz vezethet. Állami beavatkozásra lenne szükség, vélik többen is. Csak egy erős szabályozással lehetne elérni, hogy kevesebb só kerüljön az ételekbe. Jelenleg az egészségügyi rendszer évi 73 milliárd dollárt költ a magas vérnyomással küzdők gyógykezelésére.

Hogyan hat a só a szervezetünkre?

A só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.
Napi akár 3 g sóbevitel már elégséges. Az aktuális ajánlott maximum érték a WHO szerint napi 5 g só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, 9-12 g. Az OÉTI tanulmánya szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is. Nálunk még kevés terméken tüntetik fel a nátrium tartalmat. Érdemes odafigyelni, hogy 1 g nátrium = 2,5 g só (nátriumklorid – NaCl)-nak felel meg.