Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 magyar gyermeket érint a laktózérzékenység, ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani.
Sok szülő a problémával találkozva inkább kiiktatja a tejet a gyerekek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrást száműzik a táplálkozásból.
A gyermekkori tejcukor érzékenység tünetei Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mivel sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják a jeleket összekötni a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek kell odafigyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.
A laktózérzékenyek esetében a szervezetből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim, ezért tejtermék fogyasztása után hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet, melyek általában a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, amely a tejfehérjére adott allergiás reakció, ebben az esetben minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén viszont nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémákat. Erre azonban van olyan megoldás, amellyel a gyerekek étrendjéből nem kell kihagynunk a fejlődésükhöz szükséges legfontosabb kalciumforrást.
Egyen együtt a család Az, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket, mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet. A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban elkezdenek számukra külön ételeket készíteni. Ez nem csak a mindennapokban, de olyan zsúfolt időszakban, mint a karácsony, komoly nehézséget okozhat, pedig laktózmentes tejtermékekkel egyszerre főzhetünk az egész családnak.
Itthon kevesebb tejet isznak a laktózérzékenyek A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan érzékenyek a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukor érzékenyek száma.
A laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.
Forrás:
HáziPatika.com