Amikor a pollenallergia a tányérunkról indít támadást
Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös bizsergő érzést jelentkezhet a szájában.
Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerekorá keresztallergénként viselkednek; azaz az immunrendszer tévesen pollen-allergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki – magyarázza dr. Moric Krisztina.
Fontos hangsúlyozni, hogy orális allergia szindrómát kizárólag a növények okoznak, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei vagy húsok nem; és többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel (pl. nyír, parlagfű, fűfélék) szembeni érzékenység.
A pollenallergiák gyakoribbá válásával az orális allergia szindrómával is egyre gyakrabban találkozunk pácienseink körében. Becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek kb. 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.
A tünetek főként a szájüregben jelentkeznek
Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A tünetek (viszketés, égő fájdalom, az ajkak, a nyelv, a szájpad vagy ritkábban a garat hirtelen fellépő ödémája) elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódnak.
Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is.
Mint dr. Moric doktornő elmondta, előfordulhat, hogy valakinél egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és igen ritkán akár súlyosabb, az egész testet érintő allergiás reakciók (a torok, mellkasi szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés) is jelentkezhetnek.
Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket.
Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre, ezeknél ugyanis a hőkezelés sem csökkenti a keresztreakció esélyét.
Nem csak tavasszal kell számítani a szájüregi tünetekre!
Bár sokak számára igen megterhelő a tavaszi pollenszórással járó időszak, és magas pollenkoncentráció idején fokozottan tapasztalhatják a keresztallergia tüneteit egy zamatos alma, zeller, egy friss újsárgarépa elfogyasztásakor, fontos megemlíteni, hogy sajnos ezek a tünetek nemcsak a pollenszezonban, hanem egész évben megkeseríthetik az arra érzékenyek életét.
Vagyis akkor is számíthatnak rájuk, amikor az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben. A doktornő tapasztalatai szerint a legtöbb pollenallergiás felismeri teste jelzéseit, így automatikusan kihagyja a problémás zöldségeket és gyümölcsöket az étrendjéből, vagy csak hőkezelést követően fogyasztja el azokat.
Mivel azonban a tünetek nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek, csak azokat a növényeket kell kerülni, amelyek keresztallergiát okoznak.
Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?
Tartós kezelés is létezik a problémára
Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat.
A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát. Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén azonban szükség lehet epinefrin autoinjektorra is.
Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizáljuk a páciens szervezetet a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is.
Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.
Borítókép: Envato Elements