Ez a szabadalommal védett, fogyasztó hatású, zsírblokkoló rostot tartalmazó kaktuszfajta Mexikóból származik.
Állítólag már az aztékok is ismerték, s ferences szerzetesek is termesztették. Az utóbbi húsz évben a fügekaktusz tudományos vizsgálatai igazolták, hogy fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Megállapították, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz hasznos fehérjéket, poliszaharidokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Hatását vizsgálva kiderült, hogy csökkenti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozza a tápcsatorna, a máj és vese funkcióit, valamint tisztítja a vastagbél alsó szakaszát. E hatások összefüggnek a növény különleges rosttartalmával. Francia kutatóknak tehát sikerült a növényből olyan rostrészeket különválasztani, majd standardizálni, melyek ezen hatásokért koncentráltan felelősek. A rostnak ez a jellegzetes tulajdonsága az emberi szervezeten belül is érvényesül: a táplálék zsiradékait úgy köti meg, hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimeknek, s gélszerű anyagként természetes úton távoznak a szervezetből, esetenként a táplálék cukortartalmának egy részét is magukkal viszik.
A hatóanyag külföldi klinikai vizsgálatának eredménye szerint rendszeres fogyasztása esetén a vércukorszint mérséklődése mutatkozhat, különösen túlsúlyos cukorbetegeknél, illetve a koleszterin- és triglicerid-szint is javulhat.