A gyomrunk emészt, táplálékfelszívást nem végez, kivéve néhány fehérje esetében. A zsírokat a vékonybél bontja le, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják kisebb részekre az enzimek, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy ha hirtelen sokat vagy túl zsírosat eszünk, a gyomrunkat egy nagy kőnek érezzük és mintha az emésztésünk megállt volna – hiszen meg is áll.
A zsírokat egy olyan enzim bontja (lipáz a neve), mely a hasnyálmirigy terméke és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.
A keserű anyagok nélkülözhetetlenek az epetermeléshez. Ilyen anyagok vannak azokban a növényekben, amelyekből Gyuri bácsi összeállította a keveréket: aranyvesszőfű, katángkóró, borsosmenta. Utóbbit az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák, mint ismeretes. Az aranyvesszőfű lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelését, a katángkóró úgyszintén. Azonnali megkönnyebbülést hoz egy langyos csésze tea elfogyasztása.
Ajánlatos étkezés után inni egy csészével annak, akinek szoktak ilyen gondjai lenni, és annak is, aki a szokásosnál többet evett. Rendszeresen is lehet fogyasztani, akár mindennap, illetve napjában többször is.
Forrás: https://gyorgytea.hu/