Mivel a füge nehezen szállítható, és csak néhány napig lehet eltartani, nem csoda, hogy a fügetermelő vidékeken többféle tartósítási eljárást is kidolgoztak: a legkülönfélébb aszalt gyümölcsökkel, mandulával, dióval megtöltve, vagy csak úgy magában aszalják, lekvárt készítenek belőle, egyes olasz vidékeken pedig pörkölik, és kávéként fogyasztják. Na és természetesen bort, pálinkát erjesztenek belőle.
Nem csak finom, de egészséges is: rost- és kalciumtartalma kiemelkedően magas, de nagy arányban tartalmaz vasat, rezet, foszfort és magnéziumot is.
A füge a legek versenyében igen előkelő helyet foglal el: mai tudásunk szerint a legrégebben (11000 éve) nemesített növény, a Bibliában a legtöbbet emlegetett gyümölcs, és állíthatom, hogy a legfinomabb és legkülönösebb virágserlegbe csomagolt termés-rengeteg. Kultúrákat összekötő kapcsot tisztelhetünk benne, hiszen amióta Ádám és Éva a Paradicsomból kiűzetve fügelevéllel fedte el magát, fontos jelképe kultúránknak, de több vallás, köztük a buddhizmus is szent faként tiszteli, valamint a Korán is külön többször említi. Nem is szólva az egyetemes fügemutatásról, bár az egyes vidékek eltérnek annak megítélésében, hogy ez obszcén vagy éppen elismerő gesztus-e.
Sonkába bugyolált füge kecskesajttal
A füge vetekszik a sárgadinnyével, a sonkával való párosításban. Lehetőleg papírvékonyra szeletelt, nyersen füstölt sonkával próbálkozz, meg egy kis lágy, karakteres kenhető sajttal: így lesz teljes az ízek és a textúrák kontrasztja!
Az elkészítése pofonegyszerű. Vágd le a füge csumáját, és vágd félbe. Tegyél rá egy teáskanálnyi (vagy amennyi jólesik) kecskesajtot, márványkrémsajtot, de jó a fehérpenészes sajt is: lényeg, hogy puha, és karakteres ízű legyen. Ezt tekerd be a sonkába, és már el is kápráztathatod a vendégeidet ezzel a csodálatos és dekoratív előétellel!