Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Sokoldalú finomság: édesburgonya

Módosítva: 10/9/2024 1 perc Vitáltippekdiétaételreceptfogyókúrás receptekÖsszes cikk
A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos.

Diétázni nem csak salátával lehet, sőt amint azt gyógyszerészünk is kiemelte, nagyon fontos a megfelelő mikro- és makrotápanyagok bevitele. Ha a barna rizst már unjuk, köretként sokféleképpen elkészíthető az édesburgonya vagy batáta, melynek íze talán a sütőtökéhez hasonlít a legjobban.

Fogyasztása alacsony glikémiás indexe miatt kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, valamint komplex szénhidrátokat tartalmaz, így hosszabbra nyújtja a jóllakottságérzetet. Emellett magas rosttartalmú, kalcium-, magnézium-, kálium-, C-, B6-, valamint A-vitaminban gazdag étel.

Összesüthető tepsiben csirkével, zöldségekkel, hasábburgonyaként is ízletes, valamint héjában sütve is jó ropogós. Készíthetünk belőle pürét, mely remek alternatívája a hagyományos krumplipürének, és nagyon jól passzol a sülthúsokhoz. Ha pedig nem köretként szeretnénk fogyasztani, a sütőtökhöz hasonlóan, ízletes krémleves is lehet belőle.

 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle.