A görög legendák szerint Archemorus kiserkent véréből nőtt az első petrezselyem, amikor a hőst kígyók támadták meg. A görögök nagyra tartották: a sportversenyek győzteseit petrezselyemfüzérrel koronázták, a sírokat petrezselyemkoszorúval díszítették.
A halottak emlékéhez méltó növényt étkezési célokra nem tálalták fel. Ezt még inkább megérthetjük, ha figyelembe vesszük Archemorus nevét, ami annyit tesz, „a halál előfutára”.
Kertjeiket viszont gyakran szegték petrezselyemmel – feltehetően mágikus okokból.
S bár a rómaiak bőségesen fogyasztották lakomákon leheletük illatosítására, a petrezselyem halállal való összekapcsolódását tovább növelte a szokás, hogy a tetemeket is petrezselyemmel hintették be. Innen a ritka szólás: „petrezselyemre szorul”, aminek jelentése: „ez az ember olyan rossz bőrben van, hogy hamarosan meghal”.
A középkorban a balhiedelmek továbbéltek. Köztudomású, hogy a petrezselyemmagok igen lassan csíráznak. Eleink ezt annak tudták be, hogy a mag ezidő alatt hétszer is megjárja a pokol és a föld közötti utat.
Emiatt a babonás gazdák sokáig tartózkodtak termesztésétől. Manapság Európa-szerte elsősorban fűszernövényként kedveljük.
A gyógyító petrezselyem
✓ A petrezselyem magas vitamin- (A-, C-, E-), illóolaj-, ásványi anyag- (vas), illetve karotin-tartalma miatt különösen télen fontos, mert erősíti az immunrendszerünket, fokozza szervezetünk védekezőképességét.
✓ Erős vizelethajtó, serkenti a vese működését.
✓ Káliumtartalma révén segíti a májműködést, tisztítja az emésztőrendszert, étvágyjavító.
✓ Ezen kívül lúgosító hatású, vérképző, illóolajai pedig csökkentik a gyulladásokat, erősítik a szívizomzatot és összehúzzák a simaizomzatot. Utóbbi tulajdonsága miatt várandós anyák csak módjával fogyaszthatják.
✓ A nyers gyökér serkenti a mellékvesék és a pajzsmirigy működését.
✓ A levelek tompítják az előzőleg elfogyasztott étel szájban kialakuló szagát (pl. hagymás ételek után).
✓ Összezúzott levele pedig fülcseppként adagolva fülbántalmakra, pakolásként leégett bőrre adható.
A sokféle petrezselyem
Két változata van: a megvastagodott gyökerű gyökérpetrezselyem, amelynek leveleit is fogyasztjuk, és a metélőpetrezselyem, amelynek gyökere vékony, szerteágazó. Ennek levélzete folyton nő, folyamatosan szedhető.
Levélzet alapján lehet fodros és simalevelű – utóbbinak magasabb az illóolaj-tartalma.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Ne vásároljunk hervatag vagy foltos levelű petrezselymet.
Keressünk erőteljes, élénk levélzetet, repedésmentes, egyszínű gyökereket.
Fénytől védett helyen tároljuk.
A levágott leveleket lehetőleg ne mossuk meg, ha erre mégis szükség lenne, az eltarthatóság érdekében itassuk le a nedvességet.
A levélzet könnyen lefagyasztható, eltehető télre.
Hogyan használjuk fel?
Gyökere húsos vagy húsmentes zöldséglevesekhez, gabonaételekhez egyaránt illik.
Levele főzelékek, levesek, szárnyas, hal- és vadételek, kásák üdítő kiegészítője.
Salátákba, tojás mellé is kiváló.
A petrezselymes újburgonya a magyar konyhában fogalommá vált.
A zöldet célszerű a főzés vége felé adni az ételhez. Ily módon ízanyagai és vitamintartalma megmarad, oxálsavtartalma pedig inaktív formában marad.
Használhatjuk egyes húsok szagának eltüntetésére: tegyük a vadas szagú szárnyas belsejébe, vagy dörzsöljük be a levelekkel sütés előtt, hogy semlegesítődjenek a nemkívánatos illatok.
Receptek
Petrezselymes sajtsaláta
Hozzávalók:
200 g puha sajt (apróra vágva)
15 cm póréhagyma (felkarikázva)
2 alma (felkockázva)
1 nagy csokor petrezselyemzöld (mindenestől feldarabolva)
Öntethez:
3 ek. olíva- vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj,
4 dl joghurt (esetleg tejföl)
Szóráshoz: mustármag vagy más aprómag (pl. szezám)
Elkészítés:
Mindent összekeverünk egy nagy tálban. Leöntjük az öntettel. A pirított magokkal megszórva, kenyérrel tálaljuk.
Petrezselyemleves
Hozzávalók:
1 ek. vaj
1 nagy hagyma (finomra vágva)
2 zellerszár (felkarikázva)
100 g friss petrezselyemlevél (összedarabolva)
2 ek. liszt, 900 ml zöldség-alaplé (víz)
só, borsikafű
Elkészítés:
Melegítsünk vajat egy lábosban. Dinszteljük pár percig a zöldségeket, majd adjuk hozzá a lisztet. Két perc kavargatás után öntsük fel az alaplével. 20 perc alatt főzzük puhára, ízesítsük, majd turmixoljuk le. Ismét forraljuk fel, majd a megmaradt ép levélkékkel díszítve tálaljuk.
Termesztési tanácsok
A petrezselyem jó vízáteresztő képességű, tápanyagban közepesen gazdag talajt kedvel. Szépen nő homoktalajokon is.
Az előző évben a talajba kevert komposzt tökéletesen megfelel a tápanyagellátás céljaira.
A veteményesben legjobb, ha szegélynövényként vetjük, de kedveli még a retek, a paradicsom és a hagyma szomszédságát. Önmaga után 4 évig ugyanabba a sorba nem vethető.
Tekintve hidegtűrését, a petrezselyem a legkorábban (megfelelő időjárás esetén akár február végén) vethető kiskerti növényeink egyike. A gyommentes, simára egyengetett vetőterület és a kicsiny növények megjelenéséig tartó igen gyakori, kis adagokkal végzett öntözés a termesztés legfontosabb feladata.
A már kikelt növényeket az állomány sűrűségének elkerülése miatt ritkíthatjuk.
Legfontosabb betegsége a fehéres bevonatot okozó lisztharmat, mely ellen a naposabb hely kiválasztásával, a pangóvíz elkerülésével és az állomány ritkításával; valamint a fertőzött levelek eltávolításával védekezhetünk.
A gyökéren időnként gubacsokat és szabálytalan elágazásokat figyelhetünk meg: ez a gyökérgubacs-fonalféreg kártétele. Ellene a 4-éves szabály betartásával és a bársonyvirággal (büdöske) való együtt ültetés (vegyes kultúra) segít.
A leveleket nem csak a metélőpetrezselyemről, hanem a simalevelű változatról is folyamatosan szedhetjük. Téli tárolásra az arra megfelelő fajta magját válasszuk.