Sok nő az ínyvérzés miatt kímélni kezdi a gyulladt fogínyt, elkerüli a fogkefével a fájó részeket, ezzel azonban csak tetézik a bajt – mondja Dr. Gera István kiemelve, hogy a lepedék további gyulladáshoz vezethet, illetve a szájban lévő szénhidrát bontásakor sav termelődik, ami fogszuvasodáshoz vezet. A fogorvos szerint érdemes olyan fogkrémet választani, ami összehúzza ezeket a gyulladt szöveteket.
Semmilyen kutatás nem támasztja alá azt a közvélekedést, hogy a magzat a fejlődéséhez az anya fogazatától vonja el a kalciumot és a foszfátot – mondja Dr. Gera István. A megváltozott táplálkozási szokások, a gyakoribb és szénhidrátdúsabb étkezés, valamint a várandósság első harmadában előforduló rosszullétekkel járó hányás ugyanakkor vezethet fogromláshoz. Nemcsak a várandósság idején, hanem általánosságban is fontos, hogy étkezés vagy hányás után ne azonnal mossunk fogat, várjunk legalább fél órát – javasolja a szakember. A keletkező savak ugyanis kioldják a kalciumsókat, amelyek krétaszerű állapotban jelennek meg a fogak felszínén. Ezeket a fogkefe lesöpri, így nem tudnak újra beépülni a fogakba. Étkezés után érdemes vizet inni, és megvárni, amíg visszaáll az eredeti állapot.
A várandós nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt volt, ezért könnyebben kapnak el különféle betegségeket, fogaik is gyorsabban romlanak – hangsúlyozza Dr. Gera István. Az egyetemi tanár szerint érdemes még a fogantatás előtt rendbe tetetni a fogakat, hiszen vannak olyan gyógyszerek és vizsgálati eljárások – pl. panorámaröntgen –, amelyeket később már nem alkalmazhatnak a magzat védelme miatt.
Forrás: Semmelweis Egyetem