A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpeszvírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik.
A tüneteket az immunrendszer gyengülése, láz, stressz, testi-lelki traumák, gyomorrontás, meghűlés, erős napfény, nyári leégés, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások válthatják ki.
A patikákban és bioboltokban ma már számos herpesz elleni, vírusölő készítmény kapható, melyek hatását fokozhatjuk a citromfű koncentrált (70:1) kivonatával, illetve kezdetben, gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk.
Emellett törekedjünk az immunrendszer erősítésére is. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyult. Jótékony hatásúak a bioflavonoidok is, napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) bizonyítottan csökkenthető a herpesz kiújulásának gyakorisága, illetve a jelentkező tünetek mértéke és lefolyásának hossza.
Étrendi javaslat: az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizintartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi), vagy pótolják a lizint egyéb forrásból a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, illetve a tünetek mérséklése érdekében. Az ajánlás azon kutatásból fakad, amely kimutatta a lizin vírusölő hatását: gátolja ugyanis az arginin működését. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpeszvírus szaporodása az arginin megfelelő mennyiségétől és a lizin alacsony szintjétől függ.
Végül ne feledjük: a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!
Forrás: https://www.paramedica.hu/