Gondoskodjunk az otthon maradt gyermekről! A gyerekek hajlamosak arra, hogy elfelejtenek enni, de főként inni, ha belemerülnek az otthoni játékba. Készítsünk nekik otthonra ízletes italokat, mint gyümölcsös limonádét, vízzel vagy tejjel készült „smoothie”-t (gyümölcsturmixot), vagy lehűtött teákat (mint menta-, citromfű-, gyümölcsteát). Rágcsálnivalónak adjunk teljes kiőrlésű vagy korpás kekszet, ezekből bármikor elmajszolhatnak egyet a gyerekek játék közben.
A légkondicionált irodában is „nyáriasítsuk” étrendünket! Vegyünk magunkhoz könnyen emészthető, ám tápláló étkeket. A teljes kiőrlésű gabonák energiát szolgáltatnak a fizikai- és szellemi teljesítményhez, ezeket párosítsuk zsírszegény, sovány húsokkal és halakkal! A zöldségek önálló ételként, köretként és salátaként is kötelező elemei nyári étrendünknek, míg desszertnek válasszunk gyümölcsös édességeket és gyümölcssalátákat.
Legyünk tudatosak a kerti parti, illetve az éttermi étkezés alkalmával is! Törekedjünk a kisebb (előétel nagyságú) adagokra, kerüljük a nehezen emészthető (például bő olajban sült), illetve nagy energiatartalmú ételeket. Minden esetben kérjünk salátát is és adagoljuk magunknak az öntetet, ha lehet. A hőségben kerüljük a tömény alkoholos italok fogyasztását.
Akár strandon, irodában, otthon vagy kint tartózkodunk, mindig legyen nálunk vizes palack! A nagy kánikulában – attól függően, hogy egy hűvös irodában vagy a szabadban töltjük-e a napot – legalább 4-5 pohárral több folyadékra van szükségünk a megszokott mennyiségnél, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Egész napos, megerőltető, kint végzett munka esetén ennél jóval több plusz folyadékmennyiséggel kell számolnunk.
Kerüljük el a gyomorrontást a nyári melegben! A magas hőmérséklet különösen kedvez a gyomorrontást okozó kórokozóknak, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk a megfelelő higiéniának. Mindig hűtőtáskában szállítsuk a romlandó ételeket, ezt használat előtt alaposan mossuk ki. A mélyhűtött ételeket a hűtőben engedjük fel, majd mikrohullámú vagy hagyományos sütőben forrósítsuk át. Ha kint készítünk ételt, különítsük el a nyers és kész ételhez felhasznált eszközöket, edényeket.
Forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége