A diófalevelek szárított formában tea készíthető. A leveleket addig kell összegyűjteni, amíg még szép sötétzöldek, így a begyűjtési periódus június és augusztus között történhet, hiszen azután már megjelennek a rozsdafoltok a leveleken.
A szárításra olyan helyet kell találni, ahol nincs por. A szárítás után össze kell vágni-törni a leveleket, majd ismét következhet egy kis szikkasztás.
A teának élénkítő hatása van, tonizálja az arcbőrt, méregtelenít, salaktalanít, serkenti a máj tevékenységét és szabályozza a vérnyomást, de ugyanakkor tisztítja a vért is, és az emésztést is segíti.
A népi gyógyászatban közismert a diófalevélből készült tea antibakteriális hatása. A levelekben olyan hatóanyag is van, amely összehúzza a beleket, ezért hasmenésre és gyomorhurutra is lehet alkalmazni a teát. Ebből naponta 1–3 teáscsészével ajánlatos elfogyasztani, a kúra hat hétig tart, de után 3–4 hétig szünetet kell tartani.
Azoknak is javasolt a tea fogyasztása, akiknek nőgyógyászati (fehérfolyás, méhgyulladás) problémáik vannak, tejallergiások, visszeres a lábuk vagy ekcémával küzdenek.
Forrás: Kiskegyed