Kardeván inkább kijelentette, hogy azokon a vágóhidakon, ahol folyamatos az ellenőrzés, nem fordulhat elő csalás: feketén, bizonytalan eredetű állat vágása. Akkor viszont ezen logika alapján baj van a hatóság munkájával, rendszeresen nem ellenőrzik a vágókapacitás 30-40 százalékát, mert évek óta minden megkérdezett szakember ennyire teszi a fekete húspiac arányát. Vagyis a boltban vett húsok közül minimum minden harmadik ellenőrizetlen!
Ennek ellenére Kardeván Endre a műsorban kijelentette: Magyarországon az élelmiszerbiztonság sokkal jobb, mint a legtöbb uniós országban. Az Európában kirobbant lóhúsbotrány esetében fogyasztóvédelmi problémáról, és nem élelmiszerbiztonsági problémáról van szó.
És az államtitkárnak volt egy másik érdekes kijelentése, melyet biztosan jó szándékból tett, de vitára ad alkalmat. Azt mondta, „Aki megbízható magyar élelmiszert vásárol, annak nem kell attól tartania, hogy romlott termék kerül az asztalára.” No már csak azt kellene valahogy eldöntenie a szegény vásárlónak, hogy melyik a magyar, aztán hogy melyik a megbízható termék. Mert egyikre sem képes az egyszeri halandó vásárló. A termékekre nem kell ráírni, hogy melyik országból származik, s a boltokban, áruházláncokban sem lehet biztos az ember. Mert ugye nem hiszi senki, hogy az itthon egy évben levágott 4 millió sertés 30-40 százaléka mind az ellenőrizetlen, kicsi, vagy közepes húsipari cégekhez, vagy a garázsboltokba jut csak el! Nem, szakmai berkekben nyílt titok, hogy a legnagyobb hazai üzletláncok is terítik a feke
(forrás: Szabad Föld Online )