Meghatározások | Példa |
Csekély ásványianyag-tartalmú Ásványianyag-tartalom, szárazanyag-tartalom alapján számítva, kevesebb mint 500 mg/l |
Jana, Levissima, Aqua Panna, Evian, Hargita Gyöngye |
Nagyon csekély ásványianyag-tartalmú Ásványianyag-tartalom kevesebb mint 50 mg/l |
Levissima |
Ásványi anyagban gazdag Ásványianyag-tartalom több mint 1500 mg/l |
Balfi, Mohai, Borsodi és Salvus (Alkáli gyógyvizek), Ferenc József, Hunyadi János, Mira, Parádi (keserűsós és glaubersós gyógyvizek), |
Hidrogén-karbonát-tartalmú | Apenta, Aqua Vitae, Badacsonyi, Lillafüredi, Kiskúti, Mizse, NaturAqua, Szentkirályi, Veritas, Fonyódi, |
Hidrogén-karbonát tartalom több mint 600 mg/l | Theodora kékkúti, Visegrádi, Mohai, Parádi, Aqua Mathias, Balfi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Hunyadi János, Salvus |
Szulfáttartalmú | Margitszigeti, Natur Aqua, Visegrádi |
Szulfáttartalom több mint 200 mg/l | Badacsonyi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira |
Kloridtartalmú | Aqua Vitae |
Kloridtartalom több mint 200 mg/l | Mistral, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira, Salvus |
Kalciumtartalom több mint 150 mg/l | Visegrádi, Badacsonyi, Balfi, Mohai, Parádi, Theodora, Mózakva |
Magnéziumtartalom több mint 50 mg/l | Visegrádi, Badacsonyi, Mohai, Theodora, Parádi gyógyvíz, Borsodi, Ferenc József, Hunyadi János, Jodaqua, Mira |
Fluoridtartalom több mint 1 mg/l | Margitszigeti, Visegrádi, Theodora |
Vastartalmú Kétértékű vastartalom több mint 1 mg/l |
Mohai |
Nátriumtartalom több mint 200 mg/l | Mistral, Gyógyvizek:Parádi, Borsodi, Ferenc József, Mira, Salvus |
Rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a termék minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen (pl. Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi), ugyanis sózással így is elég mennyiséget juttatunk szervezetünkbe, valamint a nagyobb Na-tartalmú vizek fogyasztása emelkedett vérnyomás és vizenyők esetén nem ajánlottak. Egyes ásványvizek és gyógyvizek jótékony hatásúak lehetnek bizonyos emésztőrendszeri panaszok esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a Na-, K-hidrogén-karbonátos ásványvizek (Balfi, Fonyódi, Parádi, Szegedi Anna) jól alkalmazhatóak gyomorsav-túltengésnél, illetve epepanaszoknál. Ca-, Mg-hidrogén-karbonátos vizek (Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes, Parádi) hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén, a vastartalmú vizek (Parádi Clarissa forrás, Mohai Stefánia forrás, Csopaki víz) pedig vashiányos állapotokban. A jódos, brómos vizek (Sóshartyáni Jódaqua, Debrecen, Hajdúszoboszló, Kecskemét, Eger) a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, epe és hasnyálmirigy működés fokozására alkalmasak. A keserűsós gyógyvizek, szulfátion, Na-glaubersós, Mg-tartalmú vizek (Mira, Hunyadi János, Ferenc József) kiválóan használhatók gyomor és epepanaszokban. Hashajtóhatásuk igen jelentős, székrekedés megelőzésére is hasznosak lehetnek, de jó tudni, hogy gyomorfekély, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazhatóak. Végezetül vigyázzunk az egyszerű szénsavas vizek fogyasztásával – gyomorsav túltengésnél, gyomorfekély esetén, puffadásnál nem ajánlott a fogyasztásuk.
Tippek összefoglalóul:
● Mivel a szomjúság leginkább ivóvízzel oltható, ezért folyadékigényünk jelentős részét vízzel, ásványvízzel tanácsos fedezni. Rendszeres fogyasztásra válasszuk a kis nátriumtartalmú vizeket!
● A megfelelő folyadékbevitel biztosításához a víz mellett számos lehetőség áll a rendelkezésünkre (natur gyümölcs- és zöldséglevek, cukormentes gyümölcsteák, üdítők stb.) Fogyasszuk ezeket változatosan, de ésszerűen, mértékkel!