Aki kiegyensúlyozottan, változatosan és vitaminban gazdagon táplálkozik, aligha fog vitaminhiányban szenvedni. Vannak azonban helyzetek, amikor érdemes a megfelelő vitaminok bevitelére fokozottan odafigyelni.
Először tojásból izolálták
A riboflavin egy növényi eredetű, sárga színezőanyag. Csak növények és bizonyos mikroorganizmusok képesek termelni, de állati élelmiszerekben is előfordul, mivel az emberek és az állatok a vitamint a vékonybélen keresztül felveszik és átalakítják. A tej és a tejtermékek különösen gazdagok B2-vitaminban. A riboflavint első alkalommal tojásból izolálták 1920-ban. Bár a riboflavin hőálló, azonban rendkívül fényérzékeny. Ezért a B2-vitamint tartalmazó élelmiszereket feltétlenül fénytől védve (hűtőszekrény, sötét üveg stb.) kell tárolni.
Szerepe a szervezetben
A B2-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet anyagcseréjéhez. A B1-vitaminhoz hasonlóan a B2-vitamin is olyan koenzimek alkotórésze, amelyek segítenek bizonyos tápanyagokat hasznosíthatóvá tenni a táplálékból. Ezzel a B2-vitamin lényegesen hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet a táplálékból energiát nyerhessen. Ezenkívül a B2-vitamin a B6- és B3-vitaminok funkcióit is támogatja. A riboflavin neurológiai szempontból is fontos tápanyag. A migrénes betegeknek 100 mg riboflavin bevétele javasolt megelőző intézkedésként: érdekes módon így kb. 50%-kal csökken az érzékenység.
Napi szükséglet
A B2-vitamin napi szükséglete függ az életkortól, a nemtől, az anyagcserétől, a testsúlytól és olyan speciális körülményektől, mint például a terhesség, szoptatás időszaka vagy az intenzívebb sportaktivitás. Egészséges, normál súlyú felnőttek számára a napi szükségletet 1,2 és 1,5 mg-ban állapították meg. A 13 és 15 év közötti, tehát a pubertás kezdetén álló fiatal fiúknak valamivel magasabb a szükségletük, éppígy a várandós és szoptató nőknek, valamint a teljesítménysportolóknak. Az erős alkoholfogyasztóknak ugyancsak fokozott B2-vitamin-szükséglettel kell számolniuk, itt ugyanis zavaró tényezőként egy helytelen, többnyire nagyon egyoldalú táplálkozás is közrejátszik, amelyet egyensúlyozni kell. A súlyos betegségben szenvedő, nemrég műtéten átesett vagy állandó stressz alatt élő embereknek is magasabb a B2-vitamin-szükséglete, mint az egészségeseknek. Mivel ez a vitamin a szervezetben nem tárolható, rendszeresen, tehát naponta magunkhoz kell venni.
B2-vitamin előfordulása
Mint már említettük, a B2-vitamint elsősorban a tej és tejtermékek tartalmazzák. A máj, a hús és a hal szintén értékes B2-vitamin-források. Ezenkívül a következő élelmiszerekben található meg a vitamin: teljes kiőrlésű lisztek, élesztő, tojás, zöld leveles zöldségek, brokkoli, spárga, spenót.
Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás! Ha csak egy kicsit odafigyelünk az étrendünkre, a szervezetünket elláthatjuk a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, ballasztanyagokkal és tápanyagokkal.
Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/