A várandósság időszakában evidencia, hogy egészségesen étkezünk, hiszen bármi, amit megeszünk, a méhlepényen keresztül bejut a babához. Legyen szó élelmiszerekről vagy étrend-kiegészítőkről, a kismamák szervezetének speciális igényei vannak.
Kulcsszó a tiszta étkezés
A kismamák számára is érdemes az általános egészséges táplálkozás alapelveit követni, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat és egyéb vegyi anyagokat. Vannak bizonyos ételek és italok, amelyek fogyasztása kifejezetten kerülendő a babavárás időszakában, ilyenek például a nyers ételek és alkoholok. A tévhittel ellentétben fogyasztható kávé is a várandósság alatt, csak ne vigyük túlzásba a koffeinbevitelt: napi 200 mg fogyasztása biztonságos. Azoknak, akik korábban sportoltak és akár étrend-kiegészítőket is használtak, érdemes odafigyelni, hogy a különböző testsúlykontroll formulák – közülük is leginkább a koffein-, valamint L-karnitin tartalmúak –, illetve a kreatinok, edzés előtti készítmények használata sem javasolt a várandósság és a szoptatás időszakában.
Veszélyes lehet a nyers hús
Az elmondottakon felül az egyik legfontosabb szabály, hogy a kismamák kerüljék a nyers tejet, tojást, húsokat és halakat, mert az azokban található paraziták és baktériumok komoly tüneteket okozhatnak és akár a baba életét is veszélyeztethetik. Ez a füstölt lazac, a tatár beefsteak vagy a roséra sült steak mellett ugyanúgy érvényes a kolbászokra és szalámikra is, hiszen – bár sokan nem tudják – azok is nyers húsból készülnek, de amennyire lehet, tartózkodjunk a feldolgozott húskészítményektől is. Gyakori tévhit, hogy májat tilos fogyasztani várandósság alatt. A túlzott A-vitamin bevitel valóban teratogén, a máj pedig kifejezetten erős A-vitamin forrás, de ez nem jelenti azt, hogy tiltólistán van, csak mindenképp érdemes ritkábban, mértékkel fogyasztani.
Támogatják a szervezetet a sovány húsok és tejtermékek
Érdemes előnyben részesíteni a zsírszegény húsokat, mindezt pedig hetente legalább két alkalommal hallal is egészítsük ki. A tejtermékek nagyon jó kalciumforrások, aminek bevitele kifejezetten fontos a kismama számára, de itt is érdemes a zsírszegény változatokat fogyasztani: ezek lehetnek sovány sajtok, sovány túró, kefir, natúr joghurt, mely utóbbi nagyon jót tesz a szervezetnek probiotikum tartalma miatt is.
Olajos magvak és zöldség-gyümölcs a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelhez
Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a terhesség időszakában az átlagosnál nagyobb mennyiségben is érdemes bevinni a szervezetbe, ilyen például a D-vitamin, a kalcium, a folsav, a vas, a jód és a cink. Szuper vasforrások a húsok, a halak, a gabonafélék, a tojássárgája, a sötétzöld zöldségek (pl.: a spenót), valamint az olajos magvak, amelyek telítetlen zsírsav tartalmuk mellett kiváló kalcium- és magnéziumforrások is. Általános igazság, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mindez pedig a kismamáknak is ajánlott. Minimum három, de akár napi öt étkezésbe is javasolt beiktatni ezeket a friss alapanyagokat.