Az amerikaiak nem tudnak élni nélküle, az olaszok mélyen megvetik, nálunk a fiatalok kedvelik ezt a paradicsomból készült mártást.
Az egészségtudatos vásárlók főleg amiatt támadják a bolti ketchupokat, mert magas fruktóz tartalmú kukorica sziruppal édesítik a terméküket. A Heinz cég erre előállt a Simply Heinz Tomato Ketchup-al, melybe cukrot tesznek a szirup helyett.
Az amerikaiak többsége 22 teáskanál cukrot fogyaszt naponta, üdítők, kenyér, édességek, és gabonapelyhek formájában. Ebből a ketchup ½-1 kanálért felelős mindössze adagonként.
A nátrium szintén kérdés, az átlag amerikai kétszer-háromszor annyit fogyaszt belőle mint az ajánlott napi beviteli érték( INBÉ), és ez a magyarokkal sincs másképp. A nátrium többsége a levesekből, késztermékekből, felvágottakból származik. A fűszerek is tartalmazzák, a mustár, a szójaszósz vagy- igen igen a ketchup is. Szintén a Heinz állt elő azzal, hogy a mai kor divatjának megfelelően 15 százalékkal csökkentette a nátriumot a termékeiben.
Macerásabb, de biztos megoldást jelenthet, ha házilag készítjók el kedvenc mártásunkat.
Hozzávalók: 10 kg paradicsom
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
50 dkg cukor
10 dkg só
1 kávéskanál fahéj
20 szem szegfűbors
15 szem szegfűszeg
1 teáskanál szerecsendió
1 evőkanál ecet
1 teáskanál nátriumbenzoát
Elkészítés:
A paradicsomot, a vörös- és a fokhagymát összefőzzük, paszírozzuk. Az így nyert levet a felére sűrítjük. Fél kg cukor, 10 dkg só, 1 kávéskanál fahéj, 20 szem szegfűbors, 15 szem szegfűszeg, 1 teáskanál szerecsendió hozzáadásával tovább főzzük. Kitöltés előtt 1 evőkanál ecetet, 1 teáskanál nátriumbenzoátot adunk hozzá. Üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.
Megjegyzés:
Érdemes sokáig főzni, hogy nagyon sűrű legyen, mert úgy a legfinomabb. A család kedvence lesz.
Forrás:
Mindmegette
Mi a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup?
A kukoricaszirup használata a 80'-as években terjedt el Amerikában, amikor a gyártók olcsóbb megoldást kerestek a cukor helyett. Ma már a legtöbb édesített termékben ezt használják. Az Amerikai Orvosi Szövetség aggályosnak tartja használatát, annak lebomlási mechanizmusa miatt, más kutatások ezt cáfolják. Ami viszont megfontolandó, hogy az Amerikában található kukoricaültetvények háromnegyedén genetikailag módosított fajtákat termesztenek, melyet a terméken nem tüntetnek fel.