Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Memóriajavulást okozhat a kakaófogyasztás?

Létrehozva: 3/3/2021 1 perc AktuálisIdőskori betegségekegészségKutatásAgykutatásCsokoládéagyÖsszes cikk
Egy amerikai vizsgálat során 50-75 év közötti egészséges embereknél a memória javulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a Columbia és a New York Egyetem közös kutatócsoportjának cikke, melyben egy olyan vizsgálat eredményeiről számolnak be, ahol 50-75 év közötti egészséges emberek memóriajavulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.

A 12 hetes vizsgálatba több mint 200 embert vontak be, a résztvevőket pedig a táplálékkiegészítőként adagolt flavanol-hatóanyagtartalom szerint négy csoportba osztották.

A flavanolok a flavonoidok egyik csoportját alkotják, különböző katekinek és teaflavinok, tearubiginek tartoznak ide. A kutatók azt remélték, hogy az erek elaszticitására kifejtett kedvező hatásuk miatt az agy bizonyos területeire történő vérszállítás javulhat.

Az eredmények szerint egy listamegjegyzős vizsgálatban a résztvevők valóban jobb eredményeket értek el a 12. hét végére, viszont egy másik memóriatesztben már nem volt mérhető különbség, és az agy meghatározott területeinek vérellátottsága sem javult számottevően.

Forrás: medicalonline.hu

Egy amerikai vizsgálat során 50-75 év közötti egészséges embereknél a memória javulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.