Ha aggódik a fokhagymás lehelet miatt, igyon egy pohár tejet- állítják a kutatók.
A tesztekben a tej jelentősen csökkentette azoknak az illóanyagoknak a szintjét, mely a hagyma ízéért és csípős szagáért felelnek.
Bár nem tudjuk, hogy mennyire megvalósítható, a kutatók azt ajánlják kortyolgassunk tejet miközben fokhagymát eszünk. A kísérlet még arra is kiterjedt, hogy jobb hatást lehet elérni, ha együtt fogyasztjuk a tejet és a hagymát, mintha egymás után tennénk ezt.
A teljes tej jobbnak bizonyult az alacsony zsírtartalmú tejnél vagy víznél. A fokhagyma mint tudvalevő rendkívül egészséges, és a magyar konyhában is nagyon kedvelt,de az illata olyakor még napok mulva is érződik a bőrön, így sokan kerülik használatát.
A víz, és néhány étel mint a gomba vagy a bazsalikom szintén segíthet a fokhagyma szagot elűzni.
Arab rizses tészta 15 dkg cérnametélt
1 bögre rizs
5-6 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
majoránna
bazsalikom
só
kevés olaj
Elkészítés:
A tésztát kevés olajon megpiritjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és együtt piritjuk tovább. A megmosott rizst hozzáadjuk, 2 bögre vízzel felengedjük, belemorzsoljuk a húsleveskockát, és hozzáadjuk a majorannát, bazsalikomot és pici sót. Takaréklángon fedő alatt puhára pároljuk. Izlés szerint borsozhatjuk a végén.
Forrás:
Mindmegette / Nyuszi receptje