Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és  Táplálkozástudományi tanszékének docense az M1 – Minden tudás című  műsorában kifejtette, a hőség stresszhelyzet a szervezetnek, valamilyen  módon védekező reakciókkal kell rá válaszolnia. Egyfajta védekezés a  melanintermelés, és az is, hogy ilyenkor olyan folyamatok is  felpörögnek, amelyek nem feltétlenül egészségesek.
Ezért kell  kerülni az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek megterhelőek a  szervezetnek. A lángos és a sör csak olaj a tűzre. A dietetikus  szakember szerint narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket és  gyümölcsöket kell fogyasztanunk, mert ezek megvédik a bőrt a leégéstől.
A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként említik a sárgarépát,  kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és  görögdinnyét, valamint a parajt, a sóskát és a brokkolit. Segítik a nap  UV-sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni  védelméhez.
A bőrvédő zöldségek és gyümölcsök azonban nemcsak belülről hatnak. Az említett növényekből krémek és pakolások is készíthetőek.
Ahogy  a paradicsomnál, úgy az összes növénynél nagyon fontos szerepet  játszanak a flavonoidok, a színtestek. Amellett, hogy a sejtépítésben és  az immunrendszer erősítésében elengedhetetlen a szerepük, a  szabadgyökök legjobb befogói. A szabadgyökökről tudni kell, ha  krónikusan felszaporodnak, rákos sejtburjánzást válthatnak ki –  magyarázza Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek kft. tulajdonosa.
Forrás: hirado.hu