Amerikai kutatók a Neander-völgyi emberek étkezési szokásait vizsgálták.
Főtt növények, zöldségek is voltak a Neander-völgyi ember étrendjében, a Homo sapienshez hasonlóan húst, gabonát és zöldséget főzött tűz fölött – közölték hétfőn amerikai kutatók.
A tanulmány szerzői megkérdőjelezik azt a jelenleg elterjedt elméletet, hogy a Neander-völgyi ember mintegy 30 ezer évvel ezelőtti kihalásához hozzájárult a hústól való túlzott függése.
A kutatók számos növény – köztük egy vad fűfajta, gyökerek, gumók – maradványait találták meg nyomokban az Észak-Európában és Irakban napvilágra került fosszilizálódott Neander-völgyi fogakon lévő lepedékben.
Az elemzett növényi részecskék közül sok olyan fizikai változásokon ment korábban keresztül, mely megfelelt a főzés folyamatának. Mindez „azt sugallja, hogy a Neander-völgyi, a modern emberhez nagyon hasonlóan, uralma alatt tartotta a tüzet" – tették hozzá a közleményben.
Eddig nem találtak olyan bizonyítékot a tudósok, amely arra utalna, hogy a Neander-völgyi ősember növényeket termesztett volna, ám a mostani kutatási eredmények azt jelzik, hogy egyes növényeket előkészített és megfőzött, hogy így ehesse meg.