A kukorica (Zea mays) egy népszerű gabonaféle, amely az Újvilágból jutott el Európába. Egy rendkívül népszerű terményről van szó, amelyet hazánkban is óriási területeken termelnek. A kukorica számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, például sok rostot, vitamint és egyéb ásványi anyagot tartalmaz.
100 g csemegekukorica kalória- és tápanyagtartalma az USDA adatbázisa alapján:
A kukorica a többi gabonaféléhez hasonlóan túlnyomórészt szénhidrátokból, főleg keményítőből áll. Emellett tartalmaz cukrot, relatíve sok élelmi rostot és kisebb mennyiségben fehérjét és zsírt is. A kukorica tápanyagtartalma nagymértékben függ a fajtájától és az előállítási módjától. A hagyományos, őrlésre szánt kukoricaszemek például magasabb keményítőtartalommal és alacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek, mint a friss, édes ízű csemegekukorica. Az ásványi anyagok és vitaminok mennyisége is változhat a termesztési körülményektől és a feldolgozástól függően. A konzerv- vagy főtt kukorica vitamintartalma például a hőkezelésnek köszönhetően alacsonyabb.
A kukorica jellemzően a következő ásványi anyagokat tartalmazza:
A vitaminok közül a kukoricában megtalálhatók az alábbiak:
A kukorica összességében egy egészséges élelmiszer, fogyasztása néhány kivételtől eltekintve mindenki számára ajánlható. Nem túl magas a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, bár ebben az esetben javasolt az óvatosság.
A kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült ételeknél már jobban oda kell figyelni, mert ezek gyorsabban meg tudják emelni a vércukorszintet. Érdemes megemlíteni, hogy a kukoricaliszt egyébként gluténmentes, így a kukoricából készült ételeket a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
A kukorica sok élelmi rostot tartalmaz, így támogatja az emésztőrendszer egészséges működését. Az élelmi rostok hozzájárulnak a szénhidrátok lassabb felszívódásához, a vércukorszint- és a „rossz” koleszterin szintjének szabályozásához, illetve az egészséges bélflórához.
A kukoricában található nagy mennyiségű antioxidáns (főleg lutein és zeaxanthin) segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, így segítenek a szem egészségének megőrzésében, hozzájárulnak például a szürkehályog és a makuladegeneráció megelőzéséhez.
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható probiotikumokat!
A kukorica hatása a májra összetett, és nagyrészt az elfogyasztott mennyiségtől, valamint a feldolgozás mértékétől függ.
Pozitív hatások
A kukorica antioxidánsokat, például karotinoidokat (lutein, zeaxantin) tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a máj oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök által okozott károsodásokat, ami különösen fontos a máj szempontjából, mivel ez a szerv kulcsszerepet játszik a méregtelenítésben.
Negatív hatások
A kukoricadara hatása az emésztésre alapvetően hasonló a többi gabonaféléhez: egy főként keményítőből álló, könnyen emészthető élelmiszer, amely mérsékelt mennyiségű rostot is tartalmaz. A rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, ezért a kukoricadarának helye lehet az egészséges étrendben. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kukoricadara típusától is függ, hogy milyen hatása van az emésztésre, ugyanis csak a teljes kiőrlésű kukoricadara tartalmaz számottevő mennyiségű rostot, míg a finomított változatok rosttartalma alacsony.
A pattogatott kukorica káros hatásai nem a kukoricának, sokkal inkább az elkészítés során hozzáadott zsíroknak (pl. kókuszolaj, pálmaolaj), ízfokozóknak, illetve nagy mennyiségű sónak tudhatók be. A pattogatott kukorica egy alapvetően egészséges, alacsony kalóriatartalmú nassolnivaló, amely jelentős mennyiségű rostot tartalmaz.