Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Kockázatos lehet az édesítőszerek fogyasztása

Módosítva: 10/9/2024 1 perc AktuálisCukorbetegségMesterséges édesítőkfogyásSzív- és érrendszerÖsszes cikk
Az édesítőszerek használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentésében sem felnőttek, sem gyermekek esetében – áll a WHO közleményében.

A felülvizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az édesítőszerek hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél – állítják továbbá.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója szerint a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hosszú távon nem segít a súlykontrollban, másként kell csökkentenünk cukorbevitelünket. Szerinte a mesterséges édesítőszerek nem alapvető élelmiszerek, tápértékük pedig nincsen.

unsplash.com

A WHO iránymutatása szerint a hozzáadott cukor bevitelének csökkentése érdekében nem kell édesítőket bevetni: ezek fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel. Inkább a tápláló, nem édesített ételeket és italokat szükséges népszerűsíteni.

A szervezet lebeszél minden olyan, nem cukornak minősülő szintetikus vagy természetesen előforduló édesítőszerről, amelyet a gyártók önmagában értékesítenek vagy élelmiszerekhez adnak hozzá.

Ide tartozik az aceszulfám-K, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szaharin, a szukralóz, a sztívia és a sztíviaszármazékok.

pexels.com

Az ajánlás a már meglevő cukorbetegséggel élő embereken kívül mindenkire vonatkozik, azonban egyes táplálkozási szakértők támadják azokat, mondván: csak megfigyeléseken alapulnak. 

Tom Sanders, a King's College táplálkozástudományi szakértője szerint ezek az irányelvek kormányoknak és az iparnak szólnak, nem pedig egyéneknek, és megfeledkeznek az édesítőszerek gyermekkori fogszuvasodást megelőző hatásáról, ami már bizonyított.

 

Borítókép: unsplash.com

A WHO figyelmeztetése szerint az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám, a sztívia vagy a szukralóz, hosszú távon fogyasztva sem járulnak hozzá a súlyvesztéshez.