A cukoralkohol a természetben is számos helyen előforduló vegyület. A xilit (xylitol) egy édes vegyület, mely amellett, hogy biztonságos és természetes, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Szinte ez összes gyümölcsben, a kukoricában, a zabban és egyes gombákban is megtalálható. Majdnem olyan édes, mint a répacukor, de csupán két harmad annyi energiát tartalmaz. Egy teáskanál (5 mL) xylitol 9,6 kCal energiát tartalmaz, összehasonlítva a 15 kCal-val, ami ugyanennyi répacukorban van benne. Nincs utóíze, és cukorbetegek is ehetik. A hazájában, Finnországban csak xylitollal édesített rágógumit lehet kapni.
A xylitol további egészségügyi hatásai
Diabétesz, cukorbetegség
A xilitol 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint a cukor. Lassabban szívódik fel, emiatt nem okoz hirtelen vércukor-emelkedést vagy hiperglikémiát.
Fogszuvasodás
35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a xilit nem ártalmas a fogakra nézve. Mindez annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez a xilitet – öt szénatomos szerkezetéből adódóan. Végső soron tehát a xilit akár 80%-kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét. Ennek köszönhetően számos fogászszövetség, valamint több ország szabályozó testülete elfogadta a xilit felhasználásával készülő – cukormentes – rágógumikat és édességeket.
A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolják a xilit szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilit hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem képesek azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A szájban így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára.
Az esti fog és szájápolást követően alkalmazott xilit ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot.
Csontritkulás
Patkányokon végzett kísérletek eredményeként azt találták, hogy az étrendjükhöz adott xilitol lassította a csontritkulást.
Candida
Azt találták, hogy az általánosan fogyasztott cukrokkal ellentétben a xilitol nem táplálja, hanem csökkenti a candida fertőzésért felelős gomba szaporodását.
Terhes és szoptatós nők
A xylitol nem csupán biztonságos a terhes és szoptatós anyák esetében, hanem 80%-kal csökkentette annak valószínűségét, hogy az első két évben a fogszuvasodásért felelős Streptococcus baktériummal fertőzzék tovább gyermeküket.
Biztonság
A xylitolnak vagy nyírfacukornak nincs mérgező tulajdonsága. Mint minden cukoralkoholnak, ennek is van hashajtó hatása, mivel a cukoralkoholok nem tökéletesen emésztődnek meg. Ez a hatás egyénenként változó. Azt mondhatjuk, hogy ésszerű mennyiségben fogyasztva nem fog tapasztalni semmi kellemetlen mellékhatást.
forrás www.bojtoles.hu