Az élettani hatásai kapcsán ezért a legtöbbször maga a gyümölcs kerül szóba, a magja azonban még ennél is nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat. A szőlő héja és magja rendkívül gazdag a gyógynövények jótékony hatását is biztosító flavonoidokban, de tartalmaz még A-, C- és E-vitamint is. Nagy arányban találhatóak bennük antioxidánsok is, amelyek a szervezet létfontosságú alkotóelemei.
A szőlőmagban található vegyületeknek, az úgynevezett proantocianidinoknak fontos szerepük lehet bizonyos szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásában és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szőlő magjából sajtolt olaj kiváló kozmetikai alapanyag, elsősorban a magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően, vitamintartalma ápolja és hidratálja a bőrt.
A szőlőmag-kivonatból készült kenőcs gyorsítja a sebgyógyulást és fokozza a bőr regenerálódását. Szintén a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a szőlőmag segít megelőzni az érelmeszesedést, fogyasztása pedig a korral járó kognitív hanyatlás mértékét is lassíthatja.