De hogyan találjuk meg azokat az ennivalókat, amik boldoggá is tesznek? A tápanyag-pszichológia adja meg a választ!
A tudatos táplálkozás lényege, hogy figyelünk rá, milyen hatással vannak a különböző ételek a testünkre.
A tápanyag-pszichológia nemcsak a testi, hanem az élelmiszerek lelki hatásait is elemzi.
„A kapcsolat az ételek és a kedélyállapot, a mentális jóllét és a szorongás között egyre nagyobb figyelmet kap a tudományos vizsgálatokban” – mondta Dr. Uma Naidoo, tápanyag pszichológus, professzionális séf.
Naidoo egy új pszichológiai terület, a táplálkozáspszichológia egyik úttörője. Az egyre szélesebb körben ismert tudományos irányzat szerint már egészen kicsi étrendbeli változások jelentős hatással vannak a mentális egészségünkre.
Például ha csak egy kicsivel is kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, ugyanakkor több leveles zöldet, sovány fehérjét és egészséges zsírt eszünk, az nemcsak pozitív testi, hanem lelki változásokat is hoz maga után.
Az elme és a bélrendszer kommunikál
„Egyre több adat bizonyítja azt a feltevést, hogy az egészséges étrend a kedélyállapotra is hatással van – mondta Dr. Wolfgang Marx, az ausztrál Deakin Egyetem élelmiszertudomány professzora.
Több olyan megfigyelésen alapuló vizsgálat is készült, melyekből kiderült, hogy bizonyos étrendek, leginkább a mediterrán étrend, összefüggésben áll a depresszió alacsonyabb kockázatával, míg a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek, vagy olyan étrendek, melyekben nagy a gyulladáskeltő anyagok mennyisége, inkább növelik a depresszió kialakulásának esélyét.”
Ahogy egyre jobban átlátják a tudósok ezt az összefüggést, úgy válnak egyre biztosabbá abban, hogy az agy és bélrendszer között szoros kommunikációs csatorna működik. Röviden a jól táplált bélrendszer képes a kedélyállapot megfelelő szabályozására.
„Az ételek, amiket megeszünk, információkat tartalmaznak, ezt az agyunk felé kommunikálja a bélrendszer, így hatással van az elfogyasztott táplálék az általános mentális egészségünkre – magyarázta Naidoo.
A kedélyállapotért felelős idegi átvivő anyag, a szerotonin hormon receptorainak 90 százaléka a bélrendszerben található. Már ez önmagában mutatja, hogy milyen erős a kapcsolat az étel és a kedélyállapot között.”
A legjobb ételek, hogy jókedvünk legyen
A boldogságot okozó, jó kedélyállapotot előidéző ételek általában színesek és tele vannak tápanyagokkal
Nem titok, melyek azok az ételek, amik jókedvre derítenek. Ezek a teljes értékű tápláléknak számító élelmiszerek, a szivárvány minden színében ragyogó zöldségek és gyümölcsök, amiket gyakran neveznek szuperélelmiszereknek is.
„Akik a teljes értékű ételek széles skáláját fogyasztják nap mint nap, jobb lelki egészségnek örvendenek – mondta a tápanyag pszichológus. – A feldolgozott, cukros ételeket evőknél megfigyelhetők a rossz mentális állapot tünetei, a depresszió és szorongás.”
Bár a szakértő által javasolt ételek roppant tápanyagdúsak, fontos megjegyezni, hogy ezek sem jelentik azt, hogy minden problémát egy csapásra megoldanak.
„Nincs egy olyan tápanyag vagy összetevő, ami önmagában javítana a lelki egészségünkön, vagy jókedvűbbé tenne – mondta a tápanyag pszichológus. – Időre van szükség, hogy az étrend kifejtse hatását, nem egyetlen élelmiszercsoportra, tápanyagra kell fókuszálnunk, vagy arra, egy bizonyos étkezésre mit fogyasztunk, hanem általánosságban kell szemlélnünk az egész étkezésünket.”
A szakember az alábbi ételeket és tápanyagokat javasolja, ha javítani szeretnénk a kedélyállapotunkon:
A kutatások szerint már három nap után érezhető a változás a lelkiállapotuknkban, amint pozitív irányba változtatunk az étrendünkön.
A tápanyag-pszichológia szakértői azonban azt is hangsúlyozzák, hogy a fenntartható változáshoz az is kell, hogy hosszú távra rendezkedjünk be, ami a kiegyensúlyozott étrendet illeti.
Borítókép: elements.envato.com