Az egyik legfontosabb dolog, amivel sokat lehet tenni az egészségért, az állatjólétért és a klímavédelemért egyaránt, a húsfogyasztás csökkentése.
A Greenpeace felmérése szerint ugyanis az emberi tevékenység okozta üvegházhatású-gázkibocsátás húsz százalékáért az állattartás a felelős, ami így a globális felmelegedés egyik legfontosabb kiváltó oka.
De nem kell rögtön vegetáriánusnak vagy vegánnak állnia annak, aki csökkenteni szeretné a húsfogyasztását. Elég, ha visszatér ahhoz a régi szokáshoz, hogy csak vasárnap kerül hús az asztalra.
Ma már viszonylag könnyen kivitelezhető a műanyagböjt – vagyis, hogy az élelmiszerek vásárlása során odafigyelünk azok csomagolására illetve csomagolatlanságára.
Egyre több bolt kínál csomagolásmentes termékeket, illetve saját zacskóban, gyümölcshálóban is hazavihetjük a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket. És sok tejterméket kínálnak már műanyagpohár helyett visszaváltható üvegben.
Egy kis odafigyeléssel az elvitelre kért kávénál és ételeknél is sokat lehet tenni a környezetért. A kávét eldobható pohár helyett érdemes saját bögrébe vagy termoszba kérni, és egyre több vendéglátóhelyen fogadják örömmel a saját dobozt az eldobható hungarocell tálcák helyett.
Szintén óriási hozzájárulás a klímavédelemhez az egyéni mobilitási szokások megváltoztatása. Mindenki sokat tehet a környezetért azzal, ha autózás helyett a tömegközlekedést, a biciklizést vagy a gyaloglást választja.