Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Hűsítő ital a nyári délutánokra: málnás-ananászos smoothie

Módosítva: 10/9/2024 1 perc VitáltippekegészségVitaminokNyárgyümölcsökreceptmálnaÖsszes cikk
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a málna, amely 80-85 százalékban vizet tartalmaz, ráadásul kalória- és zsírtartalma is alacsony, így a nap bármely szakában büntetlenül fogyaszthatjuk.

Hazánkban is őshonos, így szinte bárhol beszerezhető. Érdekesség, hogy létezik belőle fekete, fehér, sárga és lila fajta is, de a piros gyümölcs a legelterjedtebb.

A málna kitűnő C-vitamin-forrás, de nagy mennyiségben tartalmaz A-, E-, K- és B-vitamint is, valamint számos ásványi anyagot, például mangánt, káliumot, vasat és magnéziumot. A népi gyógyászat szerint vérszegénység és szívbetegség esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, magja pedig az emésztésben lehet a segítségünkre.

Bár főként friss formában érdemes fogyasztani, hiszen ekkor érvényesülnek leginkább pozitív tulajdonságai, nyáron akár süteményekhez, fagylaltokhoz vagy hűsítő üdítőkhöz is felhasználhatjuk. Ebben az időszakban a hideg gyümölcslevesek kifejezetten népszerűek, ám ha mégis maradna belőle néhány kanálnyi, viszont van otthon egy kis málna, akár még frissítő smoothie-t is készíthetünk belőle. Ehhez ízlés szerint bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, de például az ananász jól harmonizál a málnával, valamint a gyümölcslevesben található meggyel is.

Hozzávalók 1 személyre: (elkészítési idő: 5 perc)

• Kb. 20 dkg málna

• 3 ek. darabolt, friss vagy konzerv ananász
(a konzerv esetében a levéből is érdemes 1 dl-t hozzáadni)

• 2 dl gyümölcsleves

Az elkészítés nem igényel különösebb előkészületeket, a hozzávalókat turmixgépbe öntjük, majd alaposan összekeverjük. A kész smoothie-t pohárba öntjük és fél órára a hűtőbe tesszük, majd hidegen fogyasztjuk.

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a málna, amely 80-85 százalékban vizet tartalmaz, ráadásul kalória- és zsírtartalma is alacsony, így a nap bármely szakában büntetlenül fogyaszthatjuk.