Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Hogyan befolyásolja súlyunkat a genetika?

Módosítva: 10/17/2012 Szerző: Szimpatika 1 perc GenetikaTúlsúlyÉtkezési zavarok
A testalkat kapcsán gyakran hallhatunk olyan megjegyzéseket, mely szerint a soványság és a túlsúly genetikai vagy hormonális kérdés, és nem csupán a táplálkozással, mozgással áll kapcsolatban. Ki ne mondta volna még jókat evő, mégis karcsú ismerősének, hogy ő milyen szerencsés alkat, vagy állította bármely, néhány plusz kilóval rendelkező barátja, hogy ő nem is eszik sokat, hanem a hormonok vagy a genetika felelős a pocakjáért? Kérdés, miként befolyásolják a hormonok vagy a genetikai háttér a testsúlyunkat.

Tudjuk, hogy vannak olyan hormonok, melyeknek szintje befolyásolja, befolyásolhatja az éhségérzetet. Emberek esetében azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, ezért egy Baltimore-i kutatócsoport azt tűzte ki célul, hogy megpróbálja megfejteni, a három étvágyfokozó hormon miként hat ránk.


Mivel a túlsúly a szív- és érrendszeri megbetegedések fontos kockázati tényezője, ezért egy ezzel a megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálat részeként (Optimális Tápanyagbevitel a Szívbetegségek Megelőzéséhez) került sor a vizsgálatra. A résztvevők – akiket nem, kor, testtömegindex, fizikai aktivitás és dohányzási szokások alapján csoportokba osztottak – vérnyomása kissé magasabb volt, de egyéb tekintetben egészségesek voltak. Az energiaegyensúly szabályozásában közreműködő hormonokat górcső alá véve kiderült, hogy a túlsúlyos vagy elhízott vizsgáltak esetében az obestatin és a ghrelin szintje alacsonyabb volt, mint normál súlyú társaiké. A leptin szintje ezzel ellentétesen mozgott; a BMI (testtömegindex) növekedése növelte a leptin szintjét. (5 egységgel nagyobb BMI 41,3% leptinnövekedést eredményezett).

A vizsgálatok megerősítették, hogy bizony, az étvágyra ható hormonok szintje eltérő a normál súlyúak, és a túlsúllyal rendelkezők esetében!

 

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége