Több japán egyetem munkatársai végezték el azokat a kísérleteket, amelyek szerint a tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező protektin D1 nevű fehérje magas hatásfokkal gátolja meg a világszerte minden évben milliókat megfertőző influenzavírus terjedését a szervezetben – jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun nevű napilap.
A szakemberek úgy vélik, hogy az anyag többek között a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet. A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatóak. Az egyik kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azáltal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, amely egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket váltott ki. Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzapandémia során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez. Míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból minden egyed felépült a fertőzésből.
Egy másik kísérletben hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénásan protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet.
Az orvosok szerint a kísérletek biztató eredményei azt jelenthetik, hogy az anyag a jövőben egy, az influenzára gyógyírt adó készítmény alapját képezheti. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e az influenzavírus okozta betegségek gyógyításához.
Forrás: MTI