A csicsóka igazi nagyágyú, bár csak most kezdik újra felfedezni a gasztrobloggerek és az egészség hívei.
A csicsóka Észak-Amerikában őshonos, nálunk is évszázadok óta ismert, évelő növény, melyet a cukorbetegek burgonyájának is neveznek. Inzulintartalma miatt ugyanis azonnal hasznosítja a szervezet, miközben alig okoz vércukor-emelkedést.
Jelentős mennyiségben található benne a kálium, kalcium, vas, magnézium és foszfor. B1-, B2-, B3- és C-vitamint, valamint esszenciális aminosavakat tartalmaz. Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, véd az érelmeszesedés, szívinfarktus ellen. Gyógyítja a köszvényt, javítja a májfunkciókat, segít a húgykő és vesekő oldásában.
Nyersen, vékonyan meghámozva és a retekhez hasonlóan felszeletelve vajas kenyérrel, vagy bármilyen más szendviccsel fogyasztva kiváló. De lereszelve, almával, céklával, sárgarépával keverve remek, friss saláta készíthető belőle.
Göcsörtös, barna, néhol szőrös. Megenné?