A juharszirup eredete
1620-ban érkeztek az Egyesült Államokba a vallásüldözések elől Európából menekült telepesek, akiknek a fele már az első telet sem élte túl az éhezés, a szokatlanul hideg idő és az áldatlan körülmények miatt. Egy évvel később tartották az első hálaadást a vampanoag indián törzzsel együtt, akik mindenben a telepesek segítségére voltak. Tőlük tanulták, hogyan kell a vidéken halászni és vadászni, valamint elsajátították a kukoricatermesztés fortélyait is. Ezenkívül az indiánok ismertették meg a telepeseket a juharszirup készítésének titkaival is.
A juharszirup egészséges összetevői
A juharszirupot legtöbben édesítőszerként ismerik, ám emellett rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mangántartalmának köszönhetően serkenti a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserét, valamint elősegíti a gyomor megfelelő működését. Elsőrendű cinkforrás, ennek az anyagcserében, az inzulintermelésben és a testi fejlődésben van létfontosságú szerepe, de antioxidáns hatása révén az öregedési folyamatokat is késlelteti. Az immunrendszer cink és mangán nélkül képtelen lenne a megfelelő működésre. A juharszirup magnéziumot is tartalmaz, mely az anyagcserében, az idegek, izmok állapotának javításában és a szív- és érrendszer működésének elősegítésében játszik jelentős szerepet. A cink, a magnézium és mangán mellett kálcium, niacin, foszfor, réz, pantoténsav, vas, szelén, potasszium, B6-vitamin és riboflavin is található benne.
Hogyan működik a juharszirupos fogyókúra?
A diéta időtartama 10 nap. Az első 7 napon kizárólag egy adott recept alapján elkészített ital fogyasztása engedélyezett, szilárd táplálék fogyasztása nem. A kúraital mellett legalább 2 l szénsavmentes ásványvizet ajánlott meginni, mivel ez elősegíti a méregtelenítést és csökkenti az éhséget. A 8. naptól a kúraitalt el kell hagyni, helyette frissen facsart narancslevet – ne dobozosat! – igyunk a napi ötszöri étkezések időpontjában (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) 3-3 dl mennyiségben. Az étkezések között csak szénsavmentes ásványvizet fogyaszthatunk. A 9. napon ugyanezt ismételjük meg. A 10. napon reggelire 3 dl narancslevet igyunk, majd ebédre már jöhet egy leves vagy egy saláta. A 11. naptól fokozatosan kezdjünk újra szilárd ételeket fogyasztani.
A kúraital egynapi adagjának recpetje:
Hozzávalók:
- 12 evőkanál juharszirup
- 12 evőkanál citromlé
- 1 csipet cayenne bors
- 1,5 l szénsavmentes ásványvíz
A citromlevet és a juharszirupot összekeverjük az ásványvízzel és megszórjuk a cayenne borssal.
A kúraitalt aztán több részre osztva kortyolgatjuk el a nap során. Az italon kívül naponta 2-3 l szénsavmentes ásványvizet vagy gyógyteát fogyasszunk.
Figyelem! A juharszirup-fogyókúra kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható!
Kismamák, terhesek, idősek és orvosi kezelés alatt állók számára ellenjavallt!
Forrás: xn—fogykra