A méhhotel a közép-horvátországi Gerzence (Garesnice) városától nem messze, egy fenyőerdőben helyezkedik el. Egyedülálló ötletről van szó, amit a Balja házaspár valósított meg, százéves családi méhész tradícióval a háta mögött. Céljuk az volt, hogy hozzájáruljanak a méhészeti turisztikai és oktatási programok minőségének növeléséhez, és hogy hagyományt és eredetiséget vigyenek egy olyan ágazatba, amely nem pusztítja az ökoszisztémát.
Elmondták, hogy a hotel ötlete onnan ered, hogy számos vevőjük mindenféle módszerekkel próbálta megvizsgálni azt, hogy a méz, amit előállítanak, valódi-e. A méhhotelt így 2017-ben hozták létre azok számára, akik saját, eredeti mézet szeretnének, kiváló környezetben kaptárokat kínálnak méhcsaládokkal és teljes felügylettel, valamint gondoskodással.
A szerződést három évre kell megkötni a méhhotellel, mert ennyi a méhkirálynő optimális élettartama, ezt követően a rajt le kell cserélni fiatalabbra. Az ár 2500 kuna (120 ezer forint), amely egy kast, a méhek etetését, a gyógyszereket, a mézelszedést és természetesen a mézet is tartalmazza. Ez évi 30 kiló méz, amely mennyiség természetesen függ az időjárási viszonyoktól és más befolyásoló tényezőtől.
A méhkasok tulajdonosai jól szituált, városi környezetben élő, elfoglalt emberek, akik azonban szeretik és értékelik az egészséges élelmiszereket. A szülők a gyerekeknek, a nagyszülők az unokáknak vásárolnak kasokat, és nem csak a horvát állampolgárok mutatnak nagy érdeklődést: Ausztriából, Németországból, Szaúd-Arábiából is tartanak méheket náluk.
A méhek létfontosságúak a környezet számára, számos növény szaporodása közvetlenül függ tőlük. A legnagyobb veszélyt az emberi tevékenység, a mezőgazdaságban használt műtrágya és növényvédőszerek jelentik számukra, valamint a klímaváltozás.