Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl víz; 125 ml tej; 1 ek cukor; 1 csipet só; 90 g vaj; 15 dkg finomliszt; 4 db tojás
A csokoládészószhoz:
18 dkg étcsokoládé; 1 ek vaj; 1,5 dl habtejszín
A kávéhabhoz:
2,5 dl habtejszín; 1 ek feketekávé; 2 ek porcukor
Elkészítés:
Tészta
Egy nyeles lábasba öntjük a vizet, illetve a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, és melegíteni kezdjük. Ha már elég meleg, hozzáadjuk a vajat és gyakori kevergetés mellett felforraljuk.
Amint felforrt, elzárjuk vagy takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan, intenzíven keverjük, amíg a tészta egy nagy gombóccá válik, az edény falán pedig hajszálvékony tésztaréteg jelenik meg.
Legkésőbb ekkor mindenképpen vegyük le a tűzhelyről az edényt, néhány percig hagyjuk hűlni a tésztát, majd egyesével dolgozzuk hozzá a tojásokat.
A tésztát habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire diónál kicsit nagyobb adagokat nyomunk belőle. A gombócok tetejét vizes ujjal elegyengetjük – így nem csak a formája lesz szebb, de nem is fog odaégni.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Amikor már késznek ítéljük a fánkokat, a sütő hőmérsékletét kb. 50-70°C-ra csökkentjük, az ajtaját pedig résnyire nyitjuk. Így szárítjuk 10-15 percet a tésztát, hogy ne essenek össze a gombócok.
Csokoládészósz
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen összekeverednek az alkotóelemek, majd félretesszük hűlni.
Kávéhab
A tejszínhez adjuk a sűrű kávét (2-3 teáskanálnyi meleg vízben keverjünk el 2 teáskanál instant kávéport), valamint a porcukrot és habbá verjük. A kész kávéhabot habzsákba töltjük. A profiterol fánkok alját késsel kilyukasztjuk, és betöltjük a kávéhabot.
Tálaláskor leöntjük a csokoládészósszal, és pirított mandulapehellyel szórjuk meg a desszertet.