Ilyen például a citrom, a narancs vagy a banán. Hozzá kell tenni, hogy az import gyümölcsök nem a fenntarthatóság mintaképei. Ám ha a pozitív élettani hatásuk miatt időnként mégis veszünk belőlük, legalább tudatosan felhasználhatjuk minden darabjukat.
Citromhéj
A citrom héját általában eldobjuk, főleg akkor, ha nem vegyszermentes bio citromot vagy esetleg otthon termesztett gyümölcsöt használunk. Ha kezeletlen citromhéjunk maradt, számos ínycsiklandó ételt készíthetünk belőle, például kandírozhatjuk, sőt, a kandírozott darabokat akár csokoládéba is márthatjuk.
Vagy főzhetünk citromszirupot, amely frissítő italokhoz vagy más receptekhez is kiváló alapanyag. Frissen reszelt citromhéjat korlátlan mennyiségben tárolhatunk a fagyasztóban, ami bármikor jól jöhet egy-egy étel vagy sütemény elkészítéséhez.
Ha a citrom héját megszárítjuk – napon, sütőben vagy aszalóban –, és finomra vágjuk, az aprítékot egész borssal és durva szemű sóval borsdarálóba téve, pikáns citromos borsfűszert kapunk. A szárított héjat finomra őrölve pedig saját készítésű, illatos, zamatos teakeverékünkbe is keverhetjük.
Ha befőttesüvegbe tesszük a friss, apróra vágott vagy lereszelt alapanyagot, és ecetet, valamint vizet öntünk rá, egy kis idő múlva rendkívül zamatos citromecetet kapunk, amely akár gyümölcssalátákhoz is kitűnő dressing.
De kipróbálhatunk egzotikusabb receptet is, például az indiai citromos savanyúságot, ahol a citromhéjat különböző karakteres fűszerekkel – kurkumával, ördöggyökérrel stb. – ízesítjük.
Ám nemcsak a konyhában, hanem a szépségápoláshoz is felhasználhatjuk ezt a nagyszerű alapanyagot. Itt is érdemes vegyszermentes, bio gyümölcsöt használni. A szem alatt hatékony a sötét karikák, illetve a testszerte megjelenő öregségi foltok ellen, ha 5 percet borogatjuk vele a problémás területet.
A citromhéjas bedörzsölés szintén nagyszerű megoldás a száraz, töredezett talp, sarok, könyök és térd ápolására.
Arcradírként is rendkívül hatásos – porrá őrölve a saját készítésű arckrémünkhöz is adhatjuk –, de figyelnünk kell arra, hogy a használata után érzékenyebb lehet a bőrünk a napsugárzásra. Reszelt citromhéjhoz adott cukor és olívaolaj egyvelegével nagyszerű testradírt készíthetünk zuhanyzáshoz.
Ha alaposan és rendszeresen dörzsöljük a héj belső felével fogainkat, ez segít eltüntetni a dohányzás, a kávé és más színező hatású ételek nyomait, és fogsorunk ismét vakítóan fehér lehet. A korpás hajra is megoldást nyújt, amennyiben legalább egy héten át minden nap átmasszírozzuk a fejbőrünket a citromhéj belső részével.
Ha pedig főzés után erősen fokhagymás a kezünk, ujjainkat átdörzsölve tökéletesen eltünteti a kellemetlen szagokat.
Tisztítsunk citromhéjjal
Takarításkor is felhasználhatjuk a citrom antibakteriális hatását és erős, frissítő illatát. Kitűnő DIY-tisztítószerhez a citrom héját ecetbe – esetleg némi vízzel együtt – kell áztatni és két hétig sötét helyen érlelni. A kész folyadékot szórófejes flakonba tölthetjük, így még könnyebb adagolni és különböző felületeken használni.
Főzés után, ha a vágódeszkát szeretnénk lefertőtleníteni, csak dörzsöljük át a citrom héjával, máris tiszta lesz és illatos. A makacsabb szennyeződéseket is kiválóan el tudjuk távolítani az edényekről, illetve ha a mosogatóba szódabikarbónát szórunk, majd egy darab héj belsejével alaposan átdörzsöljük, szebben fog csillogni, mint új korában.
Amennyiben használunk mikrohullámú sütőt, forraljunk fel benne egy tál vizet, benne egy fél citrom héjával, utána nagyon könnyű lesz letörölni a mikróban lerakódott zsírt és más szennyeződéseket. A vízforraló vízkőmentesítésére is kitűnő természetes praktika, ha egy fél liter vízbe tett darabka citromhéjat forralunk fel benne, sőt, a mosogatógépben is hatékony megoldás ugyanezen problémára, ráadásul még a rossz szagokat is eltávolítja.
Aki természetes megoldást keres a konyhai kártevők, hangyák, zsizsikek és hasonló kellemetlen rovarok ellen, a citromhéj ezek ellen is hatékony, ha a problémás helyekre tesszük.
Nem utolsó sorban pedig mutatós dekorációkat is készíthetünk a citrom héjából, például ha megszárítunk egy kettévágott és kifacsart citrom héját, önthetünk bele gyertyát. Lakásunk illatosítására is kitűnő a szárított citromhéj különböző növényekkel, fűszerekkel keverve.
Narancshéj
A citromhoz hasonlóan a narancs héjának is számtalan értékes tulajdonsága van. Természetesen, ha fogyasztásra szánjuk, itt is vegyszermentes, bio gyümölcsöt használjunk!
A narancs héját is éppúgy kandírozhatjuk, főzhetünk belőle szirupot, frissen reszelt változatát a fagyasztóban tárolhatjuk későbbi felhasználásra, szárítva-őrölve pedig remek összetevője a teakeverékeknek vagy bármilyen narancsos ételreceptnek.
A friss héjat beleapríthatjuk olívaolajba, így ínyenc salátaöntetet kaphatunk. Ha pedig a barnacukortartóba narancshéjat teszünk, nem fog megkeményedni és egy darabba összeállni a cukrunk.
A szépségápolásban is a citromhéjhoz hasonlóan járhatunk el a naranccsal is. Szárazon porrá őrölve arckrémekhez, pakolásokhoz adhatjuk, illetve töredezett ajkak, száraz kezek esetén is nagyon hatékony megoldás.
Friss reszelt héj, olívaolaj és cukor összekeverésével pedig a narancsból is illatos és természetes testradírt kapunk.
A szúnyogok és más rovarok nem szeretik a narancsolaj illatát, ezért készítsünk természetes szúnyogriasztót száraz narancshéj és víz egyvelegéből, amit szórófejes flakonba teszünk. Ezt a permetet szobanövényeink vagy egyéb féltett tárgyunk köré permetezhetjük, a házi cicák messziről el fogják kerülni.
Banánhéj
Meglepő, de a banán héja is rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes rögtön a komposztba dobni. Ha bio banánt veszünk, nyugodtan elfogyaszthatjuk a héjat, tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal, legfőképpen káliummal, A-vitaminnal és luteinnel, illetve triptofánnal.
Legegyszerűbb, ha a két végét levágva egyben leturmixoljuk és önmagában vagy más gyümölcsökkel smoothie-ként fogyasztjuk. De a merészebb ínyencek kisebb-nagyobb szeletekben vagy csíkokra vágva, különböző fűszerekkel serpenyőben is megsüthetik.
Ennek egy még különlegesebb módja, ha a sütőben a hús mellé tesszük sütés közben – amitől puhább lesz a húsunk állaga is –, utána serpenyőben kisütjük a banánhéjat egy kis hagymával, fokhagymával, chilivel, borssal, curry-vel, narancslével és cukorral.
A szépségápolás területén is többféleképpen bevethető a banánhéj. Ha bedörzsöljük vele arcunkat, segít eltüntetni a ráncokat, felüdíti a bőrt, elhalványítja az aknés hegeket, és a hidratáló hatása is remek.
Csukott szemre téve csökkenti a reggeli duzzadt szemkörnyéket, de enyhíti a pikkelysömör okozta viszketést is. Illetve ha egy érett banánhéjat egy éjszakán át szemölcsre tapasztunk, másnapra segít eltávolítani.
Természetes, házi készítésű hajpakolásunk egyik alkotóelemeként is bátran használjunk banánhéjat. Puhább és fényesebb lesz tőle a haj. De fogaink fehérítésére is kiváló lehet, ráadásul jót tesz az ínyünknek is, ha legalább egy héten át minden nap bedörzsöljük vele a fogakat.
A banánhéjnak antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért hasznos segítség házi elsősegély esetén is. Leégés vagy rovarok okozta csípés után nyomjunk banánhéjat az adott területre, a fájdalom és a viszketés enyhülni fog.
Ha szálka ment a kezünkbe, könnyebb lesz kiszedni, miután egy darab héjat 15 percig a bőrünkre helyezünk.
A háztartásban fényesítő hatását hasznosíthatjuk, ha átdörzsöljük vele a szobanövények levelét, az ezüst tárgyakat, az evőeszközöket vagy akár a bőrcipőinket.
Konyhakertünkben is sokféleképpen hasznosíthatjuk a banán héját. Kitűnő táplálék a termőföldben élő jótékony férgek számára.
Keverjük össze vízzel, hagyjuk állni pár napot, és használjuk műtrágya helyett a zöldségeinkhez! Ezt a vizes egyveleget tovább hígítva és szórófejes flakonba téve a szobanövényeink permetezésére is használhatjuk.
Ha sütőben kiszárítjuk a héjat, apró darabokra vágva a palántáink alá tehetjük, segíti majd őket a növekedésben. A rózsabokrok alá helyezett banánhéj pedig távol tartja a levéltetveket, de vonzza a szép pillangókat.
Az interneten számtalan jól bevált receptet találhatunk a fel nem használt gyümölcshéjak hasznosítására, válogassunk, kísérletezgessünk hát bátran!