Felmérték a Leonardo da Vinci rajzain lerakódott mikroorganizmusokat

A hasonló kutatások sokat elárulnak egy-egy alkotás útjáról.

Osztrák és olasz szakértők Leonardo Da Vinci hét rajzának mikrobiomját elemezték. Guadalupe Piñar, a Bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének munkatársa és a csapat vezetője szerint már korábban bebizonyosodott, hogy a műalkotások molekuláris vizsgálata izgalmas módszer. A kutató kollégáival 2019-ben mutatta be három szobor elemzésének eredményeit.

A csapat ezúttal da Vinci rajzain mérte fel a mikrobák összességét. A tanulmány alapján az alkotásokon a gombák helyett a baktériumok dominálnak, ami meglepő, hiszen eddig azt hitték, hogy a papír alapú műveken a gombák nagyobb arányban találhatóak meg. A rajzokon a baktérium egy része emberektől származik, ezek a mikroorganizmusok a művek kezelése, pakolgatása során rakódhattak le.

A többi baktérium rovarokhoz köthető, ezek nagyon hosszú idő alatt, legyek és ürülékük révén kerülhettek a papírra. A gomba- és a baktériumközösségek esetében összefüggés figyelhető meg a rajzok földrajzi helyével.

A szakértők emberi DNS-t is találtak a rajzokon. Nem valószínű, hogy ez magától da Vincitől származik, a logikus magyarázat az, hogy a genetikai nyomok a restaurátoroké. Összességében megállapítható, hogy az alkotások tárolási helye, a rovarok, illetve az emberek mind hatottak a rajzok mikrobiomjára.

Fotó:Guadalupe Piñar et al

Azt lehetetlen megállapítani, hogy a mikroorganizmusok a mester korából származnak-e, a vizsgálat azonban így is jól bizonyítja, hogy milyen hatékonyan is használható a Nanopore nevű új szekvenálási technológia. Piñar szerint a módszer alkalmas arra, hogy bioarchiválják a különböző objektumokat.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!