Úgy szeretlek, mint a sót!
2010. 10. 04.
A kockázatok és figyelmeztetések ellenére, az amerikaiak nem csökkentették a sófelhasználásukat az elmúlt 50 év alatt- állítják a Harvard közegészségügyi kutatói.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/10/salt-word-m.jpg)
A vizsgálat szerint napi 3.7 gramm nátriumot fogyasztottak el, ez 1,4 grammal több mint az egészséges emberek számára ajánlott napi beviteli érték, és kétszer annyi mint ami a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott.
A fehérek és a feketék közt nem volt eltérés, ahogy az idősek és a fiatalok közt sem. A férfiaknál többet mutattak ki, de ez arra vezethető vissza, hogy többet esznek.
A kutatók arra számítottak, hogy a sófogyasztás mértékének változása a megváltozott étkezési kultúrának köszönhető. Az amerikaiak nagy része ma már sokkal több feldolgozott ételt eszik, mint korábban.
Amíg a sófogyasztás az elmúlt fél század folyamán viszonylag stabil maradt, a szívbetegséggel és magas vérnyomással küzdők száma jelentősen nőtt. A kalóriabevitel is emelkedett, ez okozza a több elhízottat, és ennek egyik kísérő tünete a magas vérnyomás.
A magas nátrium bevitel magas vérnyomáshoz vezethet. Állami beavatkozásra lenne szükség, vélik többen is. Csak egy erős szabályozással lehetne elérni, hogy kevesebb só kerüljön az ételekbe. Jelenleg az egészségügyi rendszer évi 73 milliárd dollárt költ a magas vérnyomással küzdők gyógykezelésére.
Hogyan hat a só a szervezetünkre?
A só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.
Napi akár 3 g sóbevitel már elégséges. Az aktuális ajánlott maximum érték a WHO szerint napi 5 g só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, 9-12 g. Az OÉTI tanulmánya szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is. Nálunk még kevés terméken tüntetik fel a nátrium tartalmat. Érdemes odafigyelni, hogy 1 g nátrium = 2,5 g só (nátriumklorid – NaCl)-nak felel meg.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!