Már a maják is összetett víztisztító rendszert használhattak

A mai Guatemala területén fekvő Tikal ivóvize rendkívül tiszta volt.

A Cincinnati Egyetem kutatói a Corriental nevű gyűjtőmedencét vizsgálták, amely egykor igen fontos volt a helyi maják számára. A multidiszciplináris csapat kristályos kvarcra és zeolitra bukkant, ezeket a várostól távoli helyekről hozták ide. Mindkét ásvány fellelhető a modern vízszűrő rendszerekben is.

Friss tanulmányukban Kenneth Tankersley és kollégái azt írják, a maják megoldásával képesek voltak kiszűrni a veszélyes mikrobákat, a nitrogénben gazdag anyagokat, a fémeket, így a higanyt, illetve az egyéb mérgező anyagokat. „Az az érdekes, hogy ez a rendszer ma is hatékony lenne, és a maják már több mint 2 ezer éve felfedezték” – mondta Tankersley.

A kutatók szerint a tisztító hatású ásványok Bajo de Azúcar környékéről származnak, Tikaltól mintegy 28 kilométerre északkeletre. Az ősi maja városnál a zeolitot egyedül a Corrientalban találták meg, de elképzelhető, hogy máshol is használták. A maják számára a víz elraktározása és tisztítása rendkívül fontos volt, hiszen a szezonális szárazságok során nem volt elég önmagában a csapadék a vízigény fedezésére.

Összetett víztisztító rendszereket egyéb ősi civilizációknál, így a görögöknél, a rómaiaknál, az egyiptomiaknál és a kínaiaknál is kimutattak már. Tankersley szerint a maja technológia különlegessége, hogy az első, amelyet az Újvilágban azonosítottak. A következő kérdés az, hogy a módszer mennyire volt elterjedt a térségben.

Egy idén bemutatott tanulmányban a Cincinnati Egyetem csapata már felvetette, hogy végül a víz szennyeződése hozhatta el Tikal bukását.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!