A gyors orvosi segítségnyújtáshoz sugárhajtású ruhákat tesztelnek

2020. 10. 15.
Szerző: Medical Online
Richard Browning brit feltaláló bebizonyította, hogy a távoli balesetek helyszínére a sérült áldozatok ellátásához egyszer majd akár sugárhajtású „ruhákban” is eljuthatnak a mentőorvosok.

Egy speciális teszt keretében Browning egy távoli hegyvidéki területen bekövetkezett, szimulált balesethez kevesebb mint 90 másodperc alatt érkezett meg a felszerelésben. Ez az időtartam csak töredéke annak, mint amennyit gyalog igénybe vett volna az utazás.

A futurisztikus garnitúra a pilóta karjaira és hátára applikált, sugárhajtómű-üzemanyaggal vagy dízellel hajtott apró fúvókákat alkalmaz a repüléshez. Az 1050 lóerős rendszert öt turbina működteti.

Az aktuális tolóerőhöz és a megmaradt üzemanyag mennyiségéhez hasonló kritikus adatokról a sisakrostélyára vetített kijelzőről (head-up display, azaz HUD) tájékozódhat a felhasználó.

Ugyan a rendszer által biztosítható 137 kilométer per órás maximális sebesség akár tekintélyesnek is nevezhető, a modell jelenlegi repülési ideje mindössze 5-10 perc, a használata pedig speciális kiképzést és kimagasló erőnlétet igényel. 

Bár a teszt sikeres volt, a jetpackekbe bújt mentőorvosok megjelenésére még várni kell.

Fotó: Gravity Industries

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!