Túlélni a frontokat

2010. 09. 25.
|
Harmincfokos hőség, aztán tízfokos lehűlés, trópusi monszun és jégeső – közhelyszámba megy: változik az éghajlatunk. És persze hasogat a fej, fáj a derék, idegesek vagy épp levertek vagyunk, az időjárási frontokat mindenki megérzi. De vajon miért alakulnak ki ezek a kellemetlen tünetek, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük – erről kérdeztük Darányi Mariann orvosmeteorológust, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát.
▾ hirdetés
Üdvhadsereg 1% hirdetés
Darányi Mariann
Melyek azok az időjárási hatások, amelyek nagyon erősen befolyásolják szervezetünk működését?

Tudni kell, hogy az embereket három csoportba – frontérzékenyek, frontbetegek és frontreagálók – szokták sorolni. Az utolsó csoportba tartozók a szerencsések, mert az ő szervezetük az időjárás-változásokra nem, vagy csak alig reagál.

A frontérzékenyeknél a frontátvonulás előtt, alatt, vagy utána jelentkeznek a tünetek, elsősorban fejfájás, tompaság, hangulatváltozások. A harmadik csoport a legsúlyosabb, a frontbetegek, akiknek van valamilyen krónikus betegségük, például asztmások, szív- és érrendszeri betegek. Nekik az alapbetegségük a különböző fronthatásokra felerősödik, komoly nehézségeik, fájdalmaik lehetnek.

Hogyan érzékeli testünk az időjárás változását?

A testünk elsősorban a nyomásváltozásra, hőmérsékletre, légnedvességre és a szélre reagál. A változásokkal a szervezet a belső egyensúlyt próbálja fenntartani, ennek olyan különböző hatásai vannak, amelyek az érzékenyebbek számára fájdalommal járnak.

Egy erősebb front hogyan okozhat fájdalmat az emberi testben?

Az időjárás változásait a szervezet vegetatív idegrendszere próbálja kompenzálni. Amikor például hidegfronti hatás van, a szervezet PH-ja lúgos irányba tolódik el, ez több folyadékot eredményez a testben, így nagyobb nyomás lesz a folyadékban amúgy is bővelkedő ízületekben. A feszülő folyadék pedig ízületi fájdalmat okoz.

A kutatások szerint elsősorban a kémhatás az, ami meghatározó, de párhuzamosan az idegrendszer is változik a fronthatás alatt. A front minőségétől és erősségétől függően a paraszimpatikus vagy a szimpatikus idegrendszer is reagál. Ez gyakorlatban az energiaraktározást, vagy a szervezetben lévő energiakészletek gyors elégetését jelentheti. Ezek a változások alapvetően a keringésre hatnak, okozhatnak fejfájást, tompaságot, a koncentrálóképesség csökkenését.

Ugyanarra a hidegfrontra elképzelhető, hogy mindenki másképp reagál?

Igen, ez függ az egyén adott állapotától, korábbi sérüléseitől, az életvitelétől, és hogy örökölte-e az érzékenységre való hajlamot. Ha kipihentek vagyunk, kezeljük a stresszt, egészségesen táplálkozunk, akkor általában meg sem érezzük a frontátvonulást, míg más ugyanabban az időszakban ideges, rossz közérzete van.

Mi a megterhelőbb a szervezetnek, a nagy meleg vagy a nagy hideg?

Ez is egyéntől függ, de a nagy meleggel a szervezet nehezebben tud mit kezdeni. Testünk inkább tud hőt termelni, mint leadni. Általában elmondhatjuk, hogy a sűrű és nagy változások megterhelőbbek a szervezetnek.

Lehet-e valahogy védekezni az időjárási hatások okozta kellemetlen fejfájás vagy végtagfájdalmak ellen? Valahol azt hallottam, hogy a sportolás gyógyír lehet ilyenkor.

Az egészséges életmód a legjobb megoldás, de ha szakorvos által felírt gyógyszert szedünk, akkor mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne akkor hagyjuk otthon, amikor épp fronthatás várható. Alapvetően azt tudom tanácsolni, hogy ne próbáljuk meg az időjárási hatásokat elkerülni, merjünk kimenni a szabadba akkor is, ha nagy meleg van, vagy esik az eső, mert ezzel is eddzük a szervezetünket. Kicsit olyan ez, mint ha valaki úgy próbálná meg lefutni a maratoni távot, hogy előtte egész évben a karosszékben ült. Praktikus lehet télen a szauna, mert a nagy hőmérséklet-különbség edzi a testet, de ne feledkezzünk meg a vitaminokról és nyomelemekről sem, amelyek szintén segítenek átvészelni gond nélkül a fronthatásokat.

Van-e arra adat, hogy a lakosság mely korcsoportját, vagy a teljes felnőtt lakosság hány százalékát érinti nagyon kellemetlenül a fronthatás?

Harminc-negyven év felett általában érzékenyebbé válnak az emberek, ha pedig a folyamat elkezdődik, akkor mindenképpen erősödni fog.

Az idősek miért veszélyeztetettebbek, milyen krónikus betegségekre lehet káros hatása az időjárás-változásoknak?
Lent is megérezzük
Mivel egyre inkább elhasználódik a szervezet, egyre gyengébb, és kevesebb tartalékkal rendelkezik, ezáltal a környezeti hatásokra érzékenyebben reagál. A hidegfronti hatásra jellemző, hogy a szervezet görcskészsége fokozódik, ilyenkor az agyérgörcs, epe- és vesegörcsök jöhetnek elő, és a szívinfarktus esélye is fokozódhat. Ha valakinek korábban valamilyen keringési problémái voltak, akkor a rizikófaktor tovább növekszik.

Elmondható-e, hogy a kiegyensúlyozottabb éghajlaton élő emberek egészségesebbek, mint az erős időjárási hatásoknak kitett népek?

Vannak éghajlatok, ahol a fronthatásoktól nem kell szenvedni, de például állandó meleg, párás időjárás van, ami a fertőzéseknek és a kórokozóknak kedvez. Alapvetően minden éghajlatnak megvannak a hátulütői: a mérsékelt övinek a nagy változékonyság.

Melyek azok a szakmák, munkahelyek, ahol komoly szerepe van az orvosmeteorológiai előrejelzéseknek?

Akiknek a precizitás nagyon fontos, például a pilóták esetében, hiszen ők extrém hatásoknak vannak kitéve, és sokszor ­– a földön maradó emberhez képest – elébe mennek a változásoknak, így a szervezetüknek nincs ideje megfelelően reagálni. Az orvosok esetében is fontos lehet az orvosmeteorológia, hiszen a frontok miatt fokozódik a betegek görcskészsége, de gyakran a frontok okozta vérnyomásváltozások miatt halasztják a műtéteket is. Ugyanígy a laboratóriumi vizsgálatok eredményinél is figyelembe veszik a fronthatásokat, a vér PH értékének módosulása miatt.

Mi történik, ha például a kemény európai télből Ausztráliába, a 40 fokos nyárba repülünk pár óra alatt – ez nagyon megviseli a szervezetet?

A nagy és gyors éghajlati változások a szervezetet alapvetően igénybe veszik, ám van, hogy ez pozitív hatással jár. A britek például a párás, hűvös Angliából szeretnek a száraz melegbe utazni, ugyanis már kutatások is bebizonyították, hogy ez szervezetükre jó hatással bír. Ha változtatunk az éghajlati viszonyainkon, a hegyekből a tengerhez vagy az alföldről a hegyekbe megyünk üdülni, akkor ez gyógyhatású is lehet.

A magas hegységekben például a hemoglobin-szintünk, azaz a vörösvérsejtek száma emelkedhet. A megnövekvő aktivitástól erősödhet a szívizom, de ez nem azt jelenti, hogy a szívbetegeket fel kell vinni a nagy hegyekbe. Az ilyenfajta alkalmazkodáshoz az kell, hogy edzett legyen a testünk, és a szabályozó rendszerünk rugalmasan működjön. Itt is azt tudom mondani, hogy mindent mértékkel.
nyeremény banner
Májusi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 695 Ft

56,5 Ft/db
Az igazán stresszes időszakokra. A legmagasabb magnéziumtartalmú vény nélkül kapható gyógyszer11OGYÉI ATC: A12CC, 2019.01.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 560 Ft

130 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását.
Procter & Gamble
Orvostechnikai eszköz*

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek számára egyaránt alkalmas. Korpásodás kezelésére 2-4 héten át heti kétszer alkalmazandó
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések helyi kezelésére szolgáló cukormentes készítmény, 6 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 620 Ft

81 Ft/db
Idősek kalcium és D3-vitamin-hiányának megelőzésére és kezelésére, csontritkulásban szenvedő betegek kalcium és D3-vitamin-szükségletének biztosítására
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil® 1 mg/g gél

50 g

2 155 Ft

43,1 Ft/g
Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 360 Ft

68 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat.
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Jiangzhi Tongshu San Szűztea Forte kapszula

80 db

2 295 Ft

28,7 Ft/db
Hatóanyagai támogatják a fogyókúrás diéta eredményességét, a testsúlykontrollt
Oriental Herbs Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 480 Ft

89,6 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
L'ORÉAL Magyarország Kozmetikai Kft.
Napozókészítmény

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 415 Ft

60,2 Ft/db
Időskori szembetegség (makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 140 Ft

45,6 Ft/g
Komplex összetételű, vitaminokban gazdag gyógyszer felületes hámsérülésekre, irritációkra. Aktívan nyugtatja a bőrt, gyulladáscsökkentő, bőrgyógyító hatású
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 975 Ft

3975 Ft/adagoló tartály
Gyors segítség a dohányzás utáni vágy leküzdésében! Diszkrét megoldás a kellemetlen megvonási tünetek enyhítésére. Mérsékli a nikotin utáni vágyat a leszokási kísérlet során
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Természetes összetevőkkel készül, hosszan tartó hatású, és a C-vitamint liposzómális formában tartalmazza a leghatékonyabb felszívódásért
Penta Pharma Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

555 Ft

92,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Voltaren DOLO RAPID 25 mg lágy kapszula

20 db

2 140 Ft

107 Ft/db
Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, hátfájást, a megfázás és influenza következtében kialakuló fájdalmakat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 875 Ft

18,8 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 880 Ft

188 Ft/ml
Hatóanyaga percek alatt felszabadítja és hosszú órákon át tisztán tartja orrát
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el