Megszületett az első klónozott vadló

2020. 09. 09.
A Przewalski lóként ismert állat a közép-ázsiai sztyeppéken volt őshonos.

Új reményt adhat rokonainak Kurt, a 2020. augusztus 6-án klónozás révén született csikó. A Przewalski ló, az egyetlen, jelenleg is élő, valódi vadló mintegy fél évszázada a kihalás szélére sodródott.

Kurt különlegessége amellett, hogy az első klónozott példány az, hogy egy 40 éve lefagyasztott minta segítségével születhetett meg. Bob Wiese, a San Diegó-i Állatkerthez tartozó San Diego Zoo Global élettudományi vezető kutatója szerint a csikó genetikai szempontból az egyik legfontosabb példány.

A szakértő hozzátette, bíznak benne, hogy az egyed visszahozza a jövő generációi számára fontos genetikai változatosságot.

Az ázsiai vadló a második világháború után került veszélybe az emberi terjeszkedés miatt. A fajt 1969-ben a szabad természetből kihaltnak nyilvánították, 12 példányt azonban állatkertekben sikerült megőrizni, így alapozva meg a későbbi tenyésztést.

A probléma az, hogy az állatok genetikai sokfélesége igencsak lecsökkent, ami nagyon veszélyes az élőlényekre.

További gondot jelent, hogy a tenyésztés során előfordultak fajok és alfajok közti keveredések, így sok a vita arról, hogy mennyire is tekinthetők „tisztának” a mai Przewalski lovak.

A Kuporovic nevű példány 1975 és 1998 között élt, a már fogságban fogant állat genomjának elemzése felfedte, hogy teljes egészében vadon élő vonalaktól származott. A szakértők 1980-ban ezért mintát gyűjtöttek be tőle, melyet meg is őriztek a San Diegó-i Állatkertben. Az intézmény csapata most egy klónozással foglalkozó vállalattal, a ViaGen Equine-nel közösen hozott létre egy embriót Kuporovic mintáját felhasználva. A szakértők szerint Kurt teljesen egészséges, születése pedig reményt jelenthet a faj számára.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!