Mi a teendő a tejfog-baleseteknél?

2020. 09. 08.
Szerző: Szimpatika
A tejfog balesetek szempontjából a legveszélyesebb időszak a 1,5 és 3 éves kor közötti, ilyenkor gyakran esnek-kelnek a gyermekek és a kisbiciklik, kismotorok is nagyon népszerűek. 90%-ban a felső metszőfogak esnek áldozatul, az esetek kétharmadában a középső metszők érintettek. Sajnos gyakoriak a több fogat érintő tejfog balesetek is.

Ha egy baleset után a legkisebb gyanú is felmerült, hogy a fog vagy a környező szövetek sérültek, érdemes gyermekfogorvoshoz fordulni, így minimalizálhatjuk a későbbi szövődmények előfordulását a maradó fogazatban.

Mi a teendő, ha a teljes tejfog kiesett?

Tejfogbalesetek során a fog kiesése az egyik leggyakoribb sérülési mód, mert a kisgyermekek csontja még nagyon puha, erő hatására könnyen „kifordul” a fog a csontból. Nagyobb gyermek esetén, már maradó foggal a szájban gyakoribb a fog törése, mert a csont „erősebben” körbefogja a fogakat.

A tejfogat nem szabad visszahelyezni, mert az alatta lévő maradó fogcsíra súlyos sérülését okozhatjuk. A tejfog gyökere és a maradó fog koronai része rendkívül közel vannak egymáshoz, így a visszahelyezéssel a maradó fogat megsérthetnénk, illetve bakteriális fertőzésnek tehetjük ki.

A gyermekfogorvoshoz vigyük magunkkal a fog minden megtalált darabját. Fontos tisztázni, hogy mi történt a tejfogdarabkákkal: elképzelhető, hogy a gyermek lenyelte, az ajak lágyrészébe fúródott, vagy esetleg aspirálta, így a tüdejébe került. Utóbbi esetben a komplikációk elkerülése érdekében további kezelés szükséges.

Ha több fogat elvesztett a gyermek, sérülhet a beszéde. A fogak hiánya miatt nem fogja tudni a hangokat megfelelően képezni. Ez elkerülhető, ha a gyermekfogszakorvos speciális, gyermekeknek való fogpótlást készít az elvesztett fogak helyére, mely az állcsontok növekedését nem befolyásolja hátrányosan. Meglepő, de 2,5-3 éves gyermekeknek már sikerrel lehet készíteni hidat vagy kivehető pótlást megfelelő körülmények és szakértelem mellett.

Mi a teendő, ha eltört vagy letört a tejfog?

Ha nem látszik a fogbél, a fogorvos rendszerint lesimítja az éles felszíneket, hogy ne bántsa a gyermek nyelvét, illetve ajkát. Így kisebb a további töredezés veszélye. Kisebb gyermek esetén a felszínt érzékenységet csökkentő anyaggal kezelhetjük. Nagyobb, együttműködő gyermek esetén tömőanyaggal pótolható a letörött rész, így esztétikailag tökéletes megoldás születik.

Ha a fogbél megnyílt, együttműködő gyermek esetén lehetőség van a tejfog ún. gyökérkezelésére, így a fog menthető. Szerencsére kevésbé együttműködő gyermek esetén is vannak praktikák, amivel az érzékenységet csökkenthetjük és a fogat megtarthatjuk.

Mi a teendő a mozgó foggal a tejfog-balesetek után?

Ilyenkor mihamarabb keressünk gyermekünknek fogorvost. Bizonyos esetekben lehetőség van a fogak sínezésére – vagyis egy erős ívvel és tömőanyaggal való összekötésükre – mely rögzíti a fogakat, s így esélyt adhatunk a fogaknak, hogy újra szilárdan legyenek a csontban. Pár hét után a sínt eltávolítjuk.

Fontos annak megállapítása, hogy a fog milyen irányba mozdult ki. Ha a maradó fogcsírát veszélyezteti, akkor a fog eltávolítása javasolt. Ha ellentétes irányban mozdult ki, igyekszünk a fogat megtartani.

Rendkívül nagy mozgathatóság esetén szóba jön a fog eltávolítása.

Mi várható, ha az ínybe nyomódott a tejfog?

A maradó fog szempontjából az egyik legveszélyesebb sérülési forma, hiszen ilyenkor a tejfog gyökere megsértheti a mellette az állcsontban lévő maradó párját. Az eredmény a maradó fog zománchibája vagy gyökerének nem megfelelő fejlettsége lesz.

Amennyiben nem mozgatható, teendő nincs vele. Idővel, hónapok alatt megfigyelhető ezen fogak részleges vagy teljes előtörése, fogsorba illeszkedése.

Tejfog balesetek – érdemes tudni:

A tejfog később is elhalhat, ezt jelzi a koronán a baleset után akár egy évvel megjelenő szürkésbarna elszíneződés.

Úgynevezett fistula nyílás (gombostűfejnyi fehéres elváltozás) jelenhet meg a sérült fog felett/alatt az ínyen, melyből genny ürülhet. Fogorvosi kezelést, gyakran a tejfog gyökérkezelését teszi szükségessé.

Sérülhet a maradó fog csírája. Zománchiba illetve gyökérelhajlás jöhet létre , ritkábban nem fejlődik ki megfelelően a gyökér.

Később, a fogváltás során rendellenességek léphetnek fel (például nem szívódik fel a balesetet szenvedett tejfog gyökere, így nem esik ki és a maradó fog nem tud megfelelően előtörni)

Fogak ápolása tejfog balesetek után

A konkrét teendők természetesen a sérülés típusától függően változhatnak, de általánosságban:

 - fontos a rendszeres tisztítás, akár egy gézlappal, akár fogkefével

 - gyulladáscsökkentő oldattal történő kenegetés, öblögetés: kamillatea, különböző szájvizek, íny ecsetelése chlorhexidin tartalmú oldattal

 - fájdalom illetve mozgó fog esetén pépes diéta, kímélet

Fontos!

Nagyobb esés utáni eszméletvesztés, emlékezetkiesés, hányás, fejfájás, aluszékonyság mindenképpen orvosi felügyeletet igényel. Ilyen esetben haladéktalanul keressük fel háziorvosunkat vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt!

Szakértő: Dr. Nagy Dóra Zsófia fogszakorvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!