Retro nyár

2020. 08. 23.
Szerző: Sallai Ervin
Az idei nyár országszerte kihívásokat tartogat. De ahol a kihívás, ott a lehetőség. Ha már térben nehéz az utazás, legalább időben tegyük meg. Hát nem?

Kedves Falumbeliek!

Az idei nyár országszerte kihívásokat tartogat. De ahol a kihívás, ott a lehetőség. Ha már térben nehéz az utazás, legalább időben tegyük meg. Hát nem? Úgy gondoltam, mivel jövőnk nemigen van, használjuk ki a múltunkat. Idén meghirdetjük a hazai turizmusban Retró falu programunkat. Miért szórják máshol honfitársaink a pénzt, ha nálunk is lehet? A falu retrósítása amúgy sem igényel sok változtatást.

Kezdetnek az Airbnb-s megjátszós hülyeségek helyett őszinte szállásokat kínálunk. A család kiköltözik a garázsba, a kedves turista választhat, hogy a szülők vízeséses fotótapétája alatt alszik, vagy a tinédzserszobában a felcelluxozott C. C. Catch csöcsös poszternél.

De nem csak szállásokat adunk bérbe. A környék méltán ismeretlen és időtlen nevezetességeit igazi retró csemege gépjárművekkel tekinthetik meg az idelátogatók. Leporoljuk jó öreg járgányainkat. Vendégeink választhatják a megbízhatóan felforró hűtővizű Skoda 105-öst hátmasszírozó fagolyós ülésborítással, vagy mindenki kedvencét, az 1,2-es piros Zsigulit plüss dobókockákkal a tükrön. Felvágósabb turisták kibérelhetik az egyetlen NSZK rendszámos 75-ös dízel Mercit, ami minden stoppost elcsábít. Persze a szabadság vándorai száguldozhatnak villamossárga Babetta robogókon is, amelyek bérléséhez ajándékba adunk Linda típusú klumpát.

Jelszó: kényelem és praktikum. Elővesszük a padlásokról a homokóra formájú Pille műanyag székeket. Milyen nosztalgikus lesz hozzáizzadni. De hogy az ücsörgések ne fulladjanak unalomba, minden turista ingyen kap egész hétre walkmant Neoton Família kazettával, ami nagymértékben növeli majd a kisboltban az elem eladásokat. A kazik visszapörgetésére árulunk majd ceruzákat is.

A szórakoztatás a legfontosabb. Ezért gondoskodtam róla, hogy a továbbiakban is minden héten fellépjen a kocsmában az indokolatlanul népszerű Metál Lady. Évtizedek óta változatlan minőség és bőrdzseki – félplaybackről. A szünetekben Brezina Laci meséli el sokadjára, amikor a seregben olyan jól lőtt, hogy ő három éles lőszer helyett négyet is kapott, és hogy fociban is annyira spiccen volt, hogy hívták a megye VI-ba, de akkor ki kapálta volna a szőlőt.

A Fatehén italmérés, látványpékség és Nemzeti Dohánybolt napközben is tartogat programokat. Fekete-fehér tévén adjuk a Rocky IV-et. VHS kazettáról, a filmet félig kitakaró négynyelvű felirattal (köztük a nélkülözhetetlen koreai), és garantáltan szenvtelen hangalámondással. A filmhez választható löncshúsos melegszendvics vagy csalamádés hambi, kólaszörp, rósejbni menü mosoly és udvariasság nélkül. Vége a mélyen kivágott didkós pólók és orrpiercingek idejének. A vendéglátásba végre visszahozzuk a jól bevált rossz modort, a kismama cipőt, és az angolul nem tudás helyére a németül nem tudást.

Kicsit felpörgetjük az adrenalint. Orosz kiskatonák árulnak a kerthelyiségben teherautó akkumulátort és kézigránátot. Mindkettőt horgászási célokra. Ugyanitt kerozin is vásárolható, a 95-ös benzin árának töredékéért. Mennek tőle a Wartburgok, mint a puskagolyó.

Természetesen a gyerekekre is gondolunk. Az EU-szabvány játszóterek helyére visszatelepítjük a fém rakétát, aminek felforrósodó tetejéről ellátni egész az istállókig. A fűzfa árnyékában pedig Lengyel úr énekelheti örökzöld slágerét: Háromér’ vagy ötér’, pedig tizenötöt ér! A kor szellemének megfelelően persze ezalatt százasokat értünk.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Vágjunk bele a hangulatos múltidézésbe együtt!

Ne meneküljünk előre, ha hátrálni is lehet! A régi az új új, éljen a retró!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!