Kevesebb a nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Medical Online
Július végéig nem volt halálos áldozata a fertőzésnek sem az Európai Unióban, sem a szomszédos országokban.

Az idei szezonban eddig csupán 12 ember fertőződött meg a nyugat-nílusi láz vírusával az Európai Unió tagállamaiban, a szomszédos országokban pedig egyelőre nem regisztráltak egyetlen beteget sem. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint Magyarországon július végéig egyetlen egy ember sem fertőződött meg ezzel a kórral.

A jelentés szerint június elejétől július végéig Görögországban tíz, míg Romániában két esetet regisztráltak. A fertőzésnek nem volt halálos áldozata sem a uniós tagállamokban, sem a szomszédos országokban.

Mindez azért is említésre méltó, mert az utóbbi években több száz nyugat-nílusi lázzal megfertőzödött beteget regisztráltak Európában, és Magyarországon is volt halálos áldozata a kórnak (például 2018-ban például 225 magyar kapta el a vírust, és 15-en bele is haltak a fertőzésbe). Az alacsony esetszám még változhat, hiszen a betegség szezonja novemberig tart.

A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően egyébként olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus a csípésükkel terjed. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy valamilyen krónikus betegségben, például magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmus- vagy idegrendszeri zavarban szenvednek.

Forrás: medicalonline.hu

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!