Egészséges finomság a szív védelmében
A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Azonban jelentős részük megelőzhető, elsősorban az egészségesebb életmóddal.
A statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.
A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin.
A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
Ez csecsemőkortól egészen az időskorig fontos, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz.
A telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal fogyasztásakor találkozhatunk.
Fokhagymás-paprikás egészben sült ponty
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók / 4 adag:
- 3 kg ponty
- 2 ek fűszerpaprika
- 12 gerezd fokhagyma
- 2 dl napraforgó olaj
- 75 ml víz
- só ízlés szerint
A pontyot megtisztítjuk, zsigereljük, fejét és farkát eltávolítjuk, az egyik oldalát a gerincig 1-2 centiméterenként bevagdossuk, majd kívül-belül megsózzuk.
A fokhagymákat megtisztítjuk, összetörjük, majd a pirospaprikával összekeverjük és betöltjük a vágatokba.
A tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük az olajat és a vizet, majd rátesszük a pontyot. 180°-on 40-45 perc alatt elkészül, közben 5 percenként locsolgassuk meg saját levével.
Ízlés szerint párolt zöldséggel, főtt burgonyával és salátával is tálalhatjuk.
Vajban sült fokhagymás-lime-os lazac salátával
Hozzávalók:
A lazachoz:
- 30 dkg lazac
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölve)
- 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
- 1 lime-ból nyert lime héja
- 4 dkg vaj
- fél lime-ból nyert limelé
A salátához:
- 1 közepes db salátalevél (salanova)
- 5 dkg madársaláta
- 3 dkg rukkola
- 8 db koktélparadicsom
- 1 csokor medvehagyma
- 1 db hegyes erős paprika
- fél lime-ból nyert limelé
Elkészítés:
A lazac
A lazacfilét töröljük szárazra papírtörlővel. A zúzott fokhagymát dörzsöljük a halba kevés sóval együtt. Szórjunk borsot és kakukkfüvet a tetejére, majd reszeljük rá a lime héját.
Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, erre fektessük a halszeleteket. Szeleteljük fel a vajat, a szeleteket tegyük a halra. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.
A saláta
A salátákat, a medvehagymát, a paradicsomokat és a csípős paprikát alaposan mossuk meg. A paradicsomot tetszés szerint szeljük, a salátát tépkedjük falatnyi darabokra. A rukkolát, a medvehagymát és a csípős paprikát vágjuk tetszés szerinti méretre, a madársaláta-csokrokat hagyhatjuk egészben, de egy párat leveleire is szedhetünk. Helyezzük egy tálba a salátát, facsarjuk rá a fél lime levét és forgassuk össze.
Az elkészült lazacot helyezzük a salátaágyra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a fél lime levével.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!