Egészséges finomság a szív védelmében

Szerző: Szimpatika
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szív Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember utolsó vasárnapján – ez idén szeptember 27-e – hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára, és a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Azonban jelentős részük megelőzhető, elsősorban az egészségesebb életmóddal.

A statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.
A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin.

A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

Ez csecsemőkortól egészen az időskorig fontos, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz.

A telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal fogyasztásakor találkozhatunk.

Fokhagymás-paprikás egészben sült ponty

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók / 4 adag:

  • 3 kg ponty
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 75 ml víz
  • só ízlés szerint

A pontyot megtisztítjuk, zsigereljük, fejét és farkát eltávolítjuk, az egyik oldalát a gerincig 1-2 centiméterenként bevagdossuk, majd kívül-belül megsózzuk.

A fokhagymákat megtisztítjuk, összetörjük, majd a pirospaprikával összekeverjük és betöltjük a vágatokba.

A tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük az olajat és a vizet, majd rátesszük a pontyot. 180°-on 40-45 perc alatt elkészül, közben 5 percenként locsolgassuk meg saját levével.

Ízlés szerint párolt zöldséggel, főtt burgonyával és salátával is tálalhatjuk.

Vajban sült fokhagymás-lime-os lazac salátával

Hozzávalók:

A lazachoz:

  • 30 dkg lazac
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölve)
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 lime-ból nyert lime héja
  • 4 dkg vaj
  • fél lime-ból nyert limelé

A salátához:

  • 1 közepes db salátalevél (salanova)
  • 5 dkg madársaláta
  • 3 dkg rukkola
  • 8 db koktélparadicsom
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 db hegyes erős paprika
  • fél lime-ból nyert limelé

Elkészítés:

A lazac

A lazacfilét töröljük szárazra papírtörlővel. A zúzott fokhagymát dörzsöljük a halba kevés sóval együtt. Szórjunk borsot és kakukkfüvet a tetejére, majd reszeljük rá a lime héját.

Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, erre fektessük a halszeleteket. Szeleteljük fel a vajat, a szeleteket tegyük a halra. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.

A saláta

A salátákat, a medvehagymát, a paradicsomokat és a csípős paprikát alaposan mossuk meg. A paradicsomot tetszés szerint szeljük, a salátát tépkedjük falatnyi darabokra. A rukkolát, a medvehagymát és a csípős paprikát vágjuk tetszés szerinti méretre, a madársaláta-csokrokat hagyhatjuk egészben, de egy párat leveleire is szedhetünk. Helyezzük egy tálba a salátát, facsarjuk rá a fél lime levét és forgassuk össze.

Az elkészült lazacot helyezzük a salátaágyra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a fél lime levével.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!