A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Azonban jelentős részük megelőzhető, elsősorban az egészségesebb életmóddal.
A statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.
A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin.
A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
Ez csecsemőkortól egészen az időskorig fontos, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz.
A telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal fogyasztásakor találkozhatunk.
Elkészítési idő: 65 perc
A pontyot megtisztítjuk, zsigereljük, fejét és farkát eltávolítjuk, az egyik oldalát a gerincig 1-2 centiméterenként bevagdossuk, majd kívül-belül megsózzuk.
A fokhagymákat megtisztítjuk, összetörjük, majd a pirospaprikával összekeverjük és betöltjük a vágatokba.
A tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük az olajat és a vizet, majd rátesszük a pontyot. 180°-on 40-45 perc alatt elkészül, közben 5 percenként locsolgassuk meg saját levével.
Ízlés szerint párolt zöldséggel, főtt burgonyával és salátával is tálalhatjuk.
A lazachoz:
A salátához:
Elkészítés:
A lazac
A lazacfilét töröljük szárazra papírtörlővel. A zúzott fokhagymát dörzsöljük a halba kevés sóval együtt. Szórjunk borsot és kakukkfüvet a tetejére, majd reszeljük rá a lime héját.
Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, erre fektessük a halszeleteket. Szeleteljük fel a vajat, a szeleteket tegyük a halra. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.
A saláta
A salátákat, a medvehagymát, a paradicsomokat és a csípős paprikát alaposan mossuk meg. A paradicsomot tetszés szerint szeljük, a salátát tépkedjük falatnyi darabokra. A rukkolát, a medvehagymát és a csípős paprikát vágjuk tetszés szerinti méretre, a madársaláta-csokrokat hagyhatjuk egészben, de egy párat leveleire is szedhetünk. Helyezzük egy tálba a salátát, facsarjuk rá a fél lime levét és forgassuk össze.
Az elkészült lazacot helyezzük a salátaágyra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a fél lime levével.